Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivena još jedna bomba

Eksplozija bi imala nesagledive posljedice: Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje uklanjanja velike opasnosti iz riječke luke

Aktualno Galerija Bomba u Rijeci: Ilustracija - 5 Bomba u Rijeci: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bomba u Rijeci: Ilustracija - 1 Bomba u Rijeci: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bomba u Rijeci: Ilustracija - 2 Bomba u Rijeci: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bomba u Rijeci: Ilustracija - 3 Bomba u Rijeci: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Bomba u Rijeci: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Velika je i opasna. Zbog nje će u subotu svoje domove morati napustiti gotovo pola Rijeke. Riječ je o mini na dnu riječke luke, čija bi eksplozija imala nesagledive posljedice pa se priprema njezino uklanjanje. U međuvremenu, u Rijeci je na gradilištu pronađena još jedna bomba. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Što se krije na morskom dnu riječke luke? Tik uz obalu, na dubini od pedesetak metara leži potencijalna opasnost.

Pretpostavlja se da je riječ o protubrodskoj mini tipa SAG teškoj oko 150 kilograma kakve su već pronalažene u riječkom zaljevu. Mina je to koja se po spuštanju u more usidri lancem i ostaje aktivna dugi niz godina.

''Ja sam do sada pronašao četiri protubrodske mine. Jednu u neposrednoj blizini grada Rijeke, dvije na otoku Pagu i jedna na otoku Susku i sve su uspješno eliminirali djelatnici Specijalne policije'', kazao je ronilac Velimir Vrzić.

Ovakve njemačke mine i nakon 80 godina mogu biti vrlo opasne, a Vrzić ističe: ''Pozvao bih pučanstvo da slijedi upute Civilne zaštite i poželio sreću djelatnicima koji će tog dana dok svi mi budemo na sigurnom ući u more i neutralizirati to opasno sredstvo.''

Plan uklanjanja tajan

Plan uklanjanja i uništavanja mine mjerodavni drže u tajnosti. No vjerojatno će mini pod morem biti izvađen detonator, potom će posebnim zračnim jastucima biti podignuta s morskog dna i nakon toga bi polako trebala biti otegljena na otvoreno more i na veliku dubinu u riječkom zaljevu gdje će biti uništena.

Na nju će biti postavljen eksploziv koji će kad se ljudi i brodice maknu na sigurnu udaljenost biti aktiviran iz daljine i tako će mina biti pretvorena u sitne komadiće metala.

Ronioci, pirotehničari, specijalci, pomorska policija, Lučka kapetanija, timovi Hitne pomoći, Civilna zaštita – nitko drugi neće moći biti prisutan u Crvenoj zoni, upozorio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen: ''Puno je veći broj onih koji će biti uključeni u evakuaciju stanovništva, u osiguranje okolnih zgrada, koje će biti ispražnjene tijekom subotnje večeri – riječ je o nekoliko stotina ljudi, a mnoga plovila već su napustila akvatorij riječke luke što dalje od crvene zone''.

Podsjetio je i da ovo nije prvi takav slučaj. "Prije 20-ak godina i sam sam prisustvovao izvlačenju jedne avionske bombe teške čak 630 kilograma, a uništena je na sličan način – prvo je deaktivirana u akvatoriju riječke luke, a potom je odvučena na pučinu između Cresa i kopna i ondje je uništena kao što bi trebala biti i ova mina u nedjelju''.

Istaknuo je da sve mjere imaju sigurnosnu pozadinu, a nadležni se nadaju da će sve proći u redu i da će se već u nedjelju navečer u Rijeku vratiti život.

Pročitajte i ovo Uklanjanje mine u Rijeci - 2 U luci provela 80 godina Kako će izgledati uklanjanje mine iz Rijeke? Početak i kraj akcije bit će označeni sirenom za opću opasnost

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve zbog mine FOTO Rijeka za vikend pod opsadnim stanjem: Pogledajte detaljan plan i sve potrebne informacije o evakuaciji

U Rijeci je nađena još jedna bomba

A u međuvremenu, nađena je još jedna bomba, ali ovaj put ne u moru, već na riječkom gradilištu.

Policija je zaprimila dojavu da je na gradilištu na području Mlake u Rijeci tijekom izvođenja radova pronađen predmet nalik na minsko-eksplozivno sredstvo. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici nadležne policijske postaje, kao i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu, koji su utvrdili da je riječ o avionskoj bombi zaostaloj iz 2. svjetskog rata.

Policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska te će javnost biti pravodobno obaviještena o daljnjim postupanjima radi izmještanja i uništenja pronađene bombe.

Balen je podsjetio da je Rijeka prije gotovo 80 godina bila žestoko bombardirana pred kraj Drugog svjetskog rata: ''Nijemci su željeli uništiti što više infrastrukture pa ne čudi da se nažalost i dalje nalazi mnoga eksplozivna sredstva.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene