Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale su temperature

Nevrijeme poharalo Istru, vjetar rušio stabla, od sredine tjedna opet vremenski preokret

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je bilo i najavljivano, stiglo je hladnije vrijeme nošeno kišom, grmljavinom i vjetrom. Posebno turbulentno bilo je u Istri.

Na zapadu istarskog poluotoka noćas je puhala olujna tramontana, a udari vjetra su pritom dostizali i 130km/h, piše Istramet. Vjetar je lomio grane, na nekim mjestima i rušio stabla, a posvuda je razbacao kontejnere i kante za smeće.

Pročitajte i ovo Nevrijeme, ilustracija Budite na oprezu Upaljen meteoalarm: U dijelu zemlje izdano upozorenje zbog tuče, raste i vodostaj Nevrijeme u Zadru - 4 upaljen meteoalarm VELIKA GALERIJA Nestvarne snimke iz Zadra: Valovi udarali u stijene, snažan vjetar okovao grad

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla te su vatrogasci Poreštine i Umaštine imali čak 25 intervencija. Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h).

"Srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće", izvijestio je Dino Kozlevac.

Prema podacima istarske policije tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru je uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38. godišnjeg njemačkog državljanina palo stablo kojom prigodom je Nijemac lakše ozlijeđen.

"U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja dok je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu", istaknula je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. Dodala je kako je tijekom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na osobni automobil u vlasništvu 47-godišnjeg talijanskog državljana kojom prigodom je pričinjena samo materijalna šteta.

Inače, tijekom noći na istarskim prometnicama zabilježeno je pet prometnih nezgoda, i to četiri na području Poreča te jedna u Labinu u kojima nitko nije ozlijeđen već je uglavnom došlo do naleta na srušena stabla. U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se talijanska jedrilica u kojima je bilo sedam osoba, no nitko nije ozlijeđen te je njih plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.

Što se tiče oborina, kao i kod prošlih ovoljetnih fronti, tijekom noći nisu zabilježene značajnije količine, a prema podacima Istrameta do dva sata ujutro obilnija kiša pala je jedino na Umaštini (32 mm) i Rovinjštini (23 mm). 

 

Osjetna promjena vremena diljem zemlje

Grmljavina s kišom zabilježena je u Zagrebu, Rijeci, Pazinu, Rabu i malom Lošinju.

I u ponedjeljak će u mnogim krajevima biti svježije. Ne svugdje podjednako, no ova će promjena sve krajeve barem malo dotaknuti. U Slavoniji se očekuje i 15-ak stupnjeva manje. U središnjoj Hrvatskoj bit će 10-ak stupnjeva svježije, dok će se najtoplije zadržati na jugu Dalmacije. Ali, zapuhat će jaka i olujna bura koja bi mogla stvarati poteškoće u prometu.

Nakon ove brze promjene idućih dana će na kopnu ponovno prevladavati sunčano vrijeme, povremeno s umjerenom naoblakom. Početkom tjedna još će biti i dosta vjetrovito te svježije, no temperatura će zatim ipak postupno rasti. Tako u drugoj polovici tjedna ponovno očekujemo sunčano i vruće vrijeme.

I na Jadranu će prevladavati sunčano, a u ponedjeljak i utorak i prilično vjetrovito, uz ponegdje još jaku buru. Sredinom tjedna vjetar će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadni smjer. Temperatura će uglavnom biti oko 30 stupnjeva, na sjevrnom dijelu tek malo niža.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene