Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSUMNJIČENI ZA TRGOVINU LJUDIMA

Otkriven važan detalj o posvajanju djece iz Konga! Zakon je na snazi 10 godina, ali...

Aktualno Galerija Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 4 Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 2 Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 3 Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 1 Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Sve su nevjerojatniji detalji o slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji osumnjičenih za trgovinu ljudima. Dok ih istražuje i cijeli niz hrvatskih institucija, morat će se pozabaviti i činjenicom da hrvatski sudovi bez problema priznaju posvojenje djece iz države koja posvojenje uopće ne dopušta.

Dok razmjeri afere rastu, ministar Davor Božinović u nedjelju je tek šturo poručio: "Istražuje se!"

Četiri para otišla su u Demokratsku Republiku Kongo po četvero djece za koje su imali sve potrebne hrvatske dokumente. Na sporan i ključan detalj upućuje naš franjevac misionar u toj državi.

"Znam samo da po zakonu Demokratske republike Kongo djeca se ne mogu posvajati izvan zemlje", kaže fra Ilija Barišić. To znači da nitko iz Hrvatske ne može doći i zakonito posvojiti dijete iz Demokratske republike Kongo.

A to je na snazi 10 godina. Ipak, sudske odluke iz Konga o posvojenju hrvatski sudovi očito priznaju, pa djeca dobiju domovnice i putovnice, iako ta država ne dopušta posvojenje strancima, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

"Vjerojatno da ti dokumenti nisu valjani ni u Kongu ni u Zambiji. Usudio bih se reći da je to neka mafija. Posebno ovdje u državi Kongo, kad vi date nekom 1000 dolara, on će vama prodati svoje dijete, a ne samo susjedovo", dodaje Barišić.

Stručnjakinja za obiteljsko pravo vidi u ovoj priči više problema: "Prvo, priznanje strane odluke o posvojenju djece u državi koja nije potpisnica Haške konvencije o međudržavnom posvojenju ne smije biti formalizam i birokracija jer su u pitanju djeca. Drugo, uvijek bi u ovim predmetima sud trebao biti u vezi s ministarstvom, makar radi provjere sadržaja prava radi osiguranja zaštite najboljeg interesa djeteta. Treće , suci koji rade na ovakvim predmetima moraju imati kontinuirane edukacije koje prolaze njihove kolege iz drugih država i zajedno s njima", kaže profesorica Branka Rešetar.

Pročitajte i ovo Udomljavanje djece: Ilustracija - 1 SLUČAJ SVE ZAPETLJANIJI Cure detalji sumnjivog posvajanja djece u Kongu: "Iz dosadašnjih iskustava znamo da ljudi zaista budu dovedeni u zabludu"

Predsjednica odbora za obitelj prozvala je državni sustav - za nelegalno krijumčarenje djecom.

"Nama je pouku o tome kako funkcionira pravna država dala jedna afrička država, u ovom konkretnom slučaju Zambija", rekla je Vesna Vučemilović.

"Mislim da bi trebalo donijeti detaljnije kriterije prema kojima se mogu posvajati djeca iz drugih država koje nisu potpisnice Konvencije, dati uputu sudovima, educirati suce, dakle vidjeti na koji način se taj postupak provjerava", smatra Vlasta Grgec-Petroci iz udruge "Na drugi način".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAGA JE U TIJEKU Grlić Radman o uhićenjima u Zambiji: "MVEP nije sudjelovao ni u kakvom postupku posvojenja djece"

Priču tek treba rasvijetliti. Uhićeni Hrvati imaju odvjetnika po službenoj dužnosti. Trenutačne informacije iz Demokratske Republike Kongo i Zambije, kao i iz Hrvatske ne idu im na ruku. Teško je vjerovati da ni institucije ni četiri para u ovako ozbiljnoj stvari ne znaju procedure i ne provjeravaju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene