Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon velike višesatne potrage

FOTO/VIDEO Pronađeni ostaci nestalog aviona, očevid u nedjelju: ''Nažalost, stradalima se više ionako ne može pomoći''

Aktualno Galerija Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Foto: HGSS Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Foto: HGSS Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina - 2 Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina - 2 Foto: HGSS Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina - 1 Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina - 1 Foto: HGSS +29 Karta Flightradara - područje iznad Like Galerija 1/34 >>
Pronađeni su ostaci nestalog zrakoplova Cirrus 20 nakon višesatne potrage, i to na lokaciji Mali Makovnik, u šumskom nepristupačnom terenu. Policijski i očevid Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu obavit će se u nedjelju, na mjestu pada zrakoplova.

Sportski avion Cirrus 20 oznake PHYMC, nizozemskih registracijskih oznaka, koji je bio na letu iz Maribora prema Puli, nestao je s radara kod Ogulina oko 12:30, sjeverno od Jezerana.

Pokrenut je protokol za pad zrakoplova, a nakon velike potrage, u 19:25 je objavljeno da su pronađeni manji ostaci zrakoplova na području mjesta Mali Makovnik. Taj se lokalitet nalazi nedaleko tunela Mala Kapela blizu najviše točke planine od 888 metara.

Voditelj potrage Joso Živković nije mogao potvrditi jesu li uz nađene dijelove zrakoplova pronađeni i unesrećeni jer očevidne radnje tek počinju i za sada je samo osiguran prostor mjesta nesreće.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević kazao je da su ostatke locirale zemaljske ekipe.

Istragom će dalje rukovoditi istražitelj za zrakoplovne nesreće uz pomoć policije i tužiteljstva kako bi se otkili svi detalji nesreće. 

Očevid u nedjelju

Policijski očevid i očevid Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu obavit će se u nedjelju, na mjestu pada zrakoplova 'Cirrus 20' na Kapeli, rekao je glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin.

Za samu provedbu očevida puno je bolje da se obavi za danjeg svjetla, objasnio je odluku Petrin i dodao da se ''nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći.''.

Kazao je da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom Cirrusa 20, ali da taj tip zrakoplova spada u kategoriju Cessna, odnosno kategoriju zrakoplova do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

U zrakoplovu su bile tri osobe?

''Istragu zrakoplovnih nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivnje ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog kaznenog progona, zato jer se s točnim rasvjetljavanjem uzroka nesreće mogu dati sigurnosne preporuke, s ciljem sprječavanja takvih nesreća u budućnosti'', objasnio je Petrin.

Zasad nema službene potvrde koliko je osoba bilo u zrakoplovu i jesu li svi poginuli, ali Hina neslužbeno saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u zrakoplovu bilo troje Nizozemaca.

Završena velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Nestao sportski zrakoplov Foto: DNEVNIK.hr  

U potrazi sudjelovali helikopter i dronovi

U akciji potrage i spašavanja sudjelovalo je oko 150 ljudi – djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnika HGSS-a, vatrogasaca Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije i policije, uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Black Hawk.

Na teren je bila upućena i pokretna kuhinja Ravnateljstva civilne zaštite s timom Hrvatskog crvenog radi osiguranja prehrane za operativne snage, ali su zbog završetka potrage opozvani.

Timovi su tragali na terenu pješice i uz pomoć terenskih vozila i quadova, a stigao je i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Black Hawk jer je dio područja potrage minski sumnjiv.

Na lokaciji Tehničke jedinice Mala Kapela u smjeru Zagreba formirana je baza operacije iz koje se koordinira akcijom potrage i spašavanja za nestalim zrakoplovom.

Teren se pretražuje uz pomoć ljudstva i bespilotnih sustava te helikoptera HRZ-a, a prikupljaju se informacije i od mještana.

Teren je neprohodan, a problem su bile i mine

Vidljivost je zbog loših vremenskih uvjeta, magle i niskih oblaka, vrlo loša.

U potrazi pomaže i helikopter HRZ-a koji je stigao iz Zagreba, a u kojem su i četiri člana HGSS-a koji područje pretražuju iz zraka.

Završena velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Josip Dujmić, pročelnik GSS (Foto: DNEVNIK.hr)

Širi se pretraga terena, kazao je ranije voditelj službe Civilne zaštite Joso Živković opisujući tijek potrage oko 17 sati u razgovoru u baznom kampu s reporterom Dnevnika Nove TV Dinom Golešom, koji je razgovarao i s pročelnikom HGSS-a Josipom Brozićevićem.

Živković je i u razgovoru za Dnevnik Nove TV upozorio da je potraga u zemaljskom dijelu ograničena zbog dijelova koji su minski sumnjivi ''Potraga se odvija zemaljskim putem i uz pomoć bespilotnih letjelica. Uhvatili smo najveći dio Kapele.''

''15 timova je na terenu, vrijeme se malo popravilo, oblaci se podižu, iz Zagreba je poletio helikopter i nadamo se da će biti rezultata. Teren je dosta složen'', upozorio je Brozičević.

Završena velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Karta Flightradara - područje iznad Like (Foto: Screenshot)

Zrakoplov je nestao iza podneva

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite da je u subotu oko 12:30 sati, sjeverno od Jezerana, s radara nestao mali zrakoplov Cirrus 20 oznake PHYMC, koji je bio na letu iz Maribora prema Puli.

Operativni centar civilne zaštite pokrenuo je akciju potrage i spašavanja zrakoplova.

Pročitajte i ovo Kobne avionske nesreće - 1 "ukleto područje" Slučajnost ili ne? Mnogi avioni padali su baš na potezu između Karlovca i Like

Na teren su upućeni djelatnici Službe civilne zaštite Karlovac i Gospić, policijski službenici, članovi HGSS-a - stanice Karlovac, Gospić i Ogulin te vatrogasci DVD-a Brinje.

Aktivirana je i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka i Zagreb.

Pročitajte i ovo Srušio se avion u Puli Vatrogasci na terenu VELIKA GALERIJA Užas u Istri, dvije osobe poginule u padu aviona: Pogledajte fotografije s mjesta nesreće

Pročitajte i ovo Pad ultralakog zrakoplova u Puli pogrešna letjelica? Misterij zrakoplova koji se srušio u Puli: "Ovo više nije slučaj za policiju, nego za FBI"

"Dobili smo dojavu o nestanku zrakoplova s radara na području Modruša što je sa sjeverne strane Male Kapele. Na teren su odmah izašli članovi HGSS-a iz stanica Gospić, Ogulin, Karlovac i Zagreb'', rekao je odmah po objavi o nestanku za DNEVNIK.hr pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

I DVD Brinje je izašlo na teren s dva vozila, a kako je za DNEVNIK.hr objasnio vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić, jedni su krenuli prema Kapeli, a drugi prema Stajnici.

''Razgovara se s mještanima, možda su čuli nešto ili vidjeli, nešto što nije uobičajeno. Nije lako što se tiče ni vremena, ni terena, naime, vrijeme je loše, više je kao jesensko nego u proljeće, oblačno je, kišovito, sumaglica, a teren je brdovit, šumovit i teško prohodan'', kazao je Lončarić.

Završena velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina Velika potraga za nestalim zrakoplovom kod Ogulina - 2 (Foto: HGSS)

Sve prate u Agenciji za istraživanje nesreća

''Pozivamo sve koji imaju informacije ili su primijetili nešto sumnjivo na tom području da odmah kontaktiraju broj 112. Svaka informacija može biti od velike važnosti za uspješan ishod potrage'', pozvali su iz HGSS-a.

Razvoj događaja i tijek potrage pratili su i u Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, potvrdili su za DNEVNIK.hr iz Agencije, dodavši da će se oni uključiti kad budu pronađeni ostaci zrakoplova.

Prema izvještajima o dosadašnjim civilnim zrakoplovnim nesrećama u Hrvatskoj, mnogi zrakoplovi su padali baš na potezu između Karlovca i Like pa neki idu toliko daleko da kažu kako je to područje ukleto.

''Ja ne bih ulazio u to je li ukleto ili ne. Možda je to samo slučajno. Ovo jest koridor leta, planina je gotovo 900 metara visine i ako su tu loši meteo uvjeti sigurno da je to jedan od rizičnih faktora'', kazao je Brozičević. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene