Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIJES GRAĐANA

Šef udruge trgovaca o zaokruživanju cijena: "Većina poskupljenja ne događa se zbog eura, 99 posto trgovaca ne diže cijene na ovaj dan"

Aktualno Galerija Denis Čupić Denis Čupić Foto: DNEVNIK.hr Novac - 2 Novac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac - 1 Galerija 1/3 >>
Građani se žale na neopravdano podizanje cijena. Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike, objasnio je za Dnevnik Nove TV kako su njihovi komentari donekle promašeni.

Građani su danas upirali prstom prema trgovcima i ugostiteljima. Udruge upozoravaju da potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden, ali Denis Čupić upozorava da uvođenje eura nije razlog trenutačnog vala poskupljenja.

"Komentar građana u velikoj je mjeri promašen. Većina poskupljenja ne događa se zbog uvođenja eura. Poskupljenja su se dogodila i prije, u zadnjem kvartalu prošle godine, i nastavit će se u prvom kvartalu 2023. zbog svih troškova koji je pogodio sektor trgovine", rekao je Čupić.

"Treba napomenuti da s krajem prošle godine završavaju terminski ugovori za struju. Iako ove mjere koje je Vlada donijela jesu ublažile rast cijena energenata, većini trgovaca su računi koje su dobili u 12. mjesecu, a posebno oni koje će imati u narednim mjesecima nekoliko puta veći nego što su bili prije. Krajem ograničenja cijena u četvrtom mjesecu bit će još i veći. S druge strane, vidjeli smo da je većina gradova za pet posto povisila cijene parkinga, a nismo vidjeli da se upire prstom u gradonačelnike", dodao je.

Pročitajte i ovo Jelena Tabak - 2 "TO NIJE U REDU, ALI..." Predsjednica udruženja ugostitelja za Dnevnik Nove TV: "Stvar je svakog ugostitelja hoće li otjerati gosta. No, ako su svi krivo iskazali cijene, onda su dobili krivi input"

Premijer je danas zbog neopravdanog dizanja cijena sazvao sastanak, a Čupić kaže kako 99 posto trgovaca ipak ne diže cijene.

"Kada bismo govorili o tržištu koje funkcionira u normalnim tržišnim principima, mogli bismo se pitati koliko je moralno iskoristiti konverziju za podizanje cijena. Međutim, 99 posto trgovaca ne diže cijene na ovaj dan, digli su ih prije ili će ih dizati u budućnosti kako budu rasle cijene ostalih troškova. Prije bismo mogli očekivati da premijer i ministri pozovu sve nas da razgovaramo kako suzbiti rast cijena energenata, kako reagirati na te aberacije koje nam se događaju. Uskoro ćemo imati objavljene rezultate trgovaca i mislim da ćemo vidjeti da su se u posljednja tri mjeseca dogodile porazne stvari u sektoru trgovine", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMA LI POTEŠKOĆA? Oglasili se trgovački lanci i otkrili kakva je situacija nakon uvođenja eura

Trgovci su se, izgleda, dobro pripremili za kombinirani rad s eurima i kunama, iako su se ponekad morali nositi s neodgovornim ponašanjem građana.

"Većina kolegica i kolega dobro se pripremila. Sigurno postoje sitniji problemi u implementaciji jer i se dio građana neodgovorno ponaša. Dođu malom trgovcu očekujući da bude njegova mjenjačnica bez naknada. Čuo sam i da su neki imali situacije gdje netko dođe s 1000 kuna kupiti žvakače. S druge strane, veliki trgovački subjekti dobro su se pripremili i većih trzavica nije bilo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene