Bliži se kraj školskog polugodišta, a kada će učenici završiti zimske praznike, ovisi o tome u kojoj županiji žive.


Jedni na nastavu kreću od četvrtka, drugi od ponedjeljka. A iz škola koje su tražile odgodu jednostavno poručuju kako nije riječ o diskriminaciji, već je logično polugodište započeti na početku tjedna.

Vezani članci Bolnica - 2 Neke škole prelaze na online nastavu, a u bolnicama su sve veće gužve: ''Primjećujemo puno veći priljev bolesnika u našu hitnu službu'' Djeca idu u školu, ilustracija Odlučeno kada će početi iduća školska godina, učenici će imati četiri odmora

Nakon zimskih praznika, zagrebački učenici u školske će se klupe vratiti 12. siječnja. U četvrtak.

"Čudno. Zašto? Obično ili idem cijeli tjedan u školu ili se cijeli tjedan odmaram", kaže Ema, učenica drugog razreda.

"Baš smo komentirali da je gotovo nevjerovatno da škola počinje u četvrtak i da se to nije moglo prebaciti", kaže roditelj Mario.

Neki odmaraju duže

No neki će se odmarati duže, do 16. siječnja. Novo polugodište u ponedjeljak će početi za učenike iz Istarske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske,Varaždinske te Primorsko-goranske županije.

„Nije bila do sada praksa u novijoj hrvatskoj povijesti da škole počnu s radom tijekom tjedna, uvijek je to bio ponedjeljak", kaže Edita Stilin, pročelnica za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

Neki zbog logike, drugi zbog uštede na grijanju ili učenika putnika. No nikome glavni razlog nije odgoda zbog skijaškog tjedna.

"Neki će otići kod rodbine u inozemstvo, i imamo jako puno upita roditelja upravo za ta dva dana“, kaže Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci.

Rokovi dopunske nastave

Za razliku od njih, u Otočcu s nastavom počinju ranije.

"Mislim da nije dobro, uvijek je bilo svi zajedno završavamo, svi zajedno krećemo, tako je trebalo biti i ove godine", kaže Ivan Vidmar, ravnatelj Srednje škole Otočac.

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju - kreće se od četvrtka kako bi se ispoštovali rokovi dopunske nastave, upisa i državne mature. No iz udruge srednjoškolskih ravnatelja smatraju kako bi se i fakulteti trebali prilagoditi školskom kalendaru.

"Visokoškolske ustanove ne pristaju na ono što već godinama predlažemo, da malo pomaknu upisni rok, ljetni upisni rok“, kaže Suzana Hitrec, iz udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Bez obzira na to kada počinje polugodište, sve škole moraju odraditi 175 nastavnih dana.
A odlazak na skijanje, baš kao i proteklih godina, roditelji mogu opravdati sami.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju