Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE EURA

Odlazak na kavu mogao bi biti gorak bez sitniša: Rješenje je jednostavno, Njemačka je primjer

Aktualno Galerija Stiže nam Euro: Ilustracija - 6 Stiže nam Euro: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam Euro: Ilustracija - 5 Stiže nam Euro: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam euro: Ilustracija - 4 Stiže nam euro: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam Euro: Ilustracija - 3 Stiže nam Euro: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Stiže nam Euro: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Za dva tjedna u dućanima i u kafićima plaćat će se eurom. Mijenjanje valute u punom je zamahu i mnogi su već danas spremni na poslovanje u novoj valuti. No, neki su i zabrinuti da bi u prvim danima ipak moglo biti nekih problema.

Kad u novoj godini prvi kupac poželi platiti kavu eurima, Franz će biti spreman. Kaže da bi u euru mogao poslovati već danas.

''Što se ugostiteljstva tiče općenito, mi smo valjda rođeni spremni jer smo naviknuti da se stalno nešto novo uvodi i stvari se mijenjaju u zadnji čas, tako da je to nama normalno'', kaže ugostitelj Franz Letica.

Neke ipak brine mogućnost da im u tim prvim danima, dok još ne bude previše novca u optjecaju, dođu kupci s velikim apoenima od 50 ili 100 eura. Nakon što im vrate ostatak, pitaju se hoće li za vraćanje ostatka drugima imati dovoljno novca.

Franz za to ima svoje rješenje. Kaže da je neprihvatljivo da se apoene od 100 eura prihvaća za kavu, a kao primjer navodi Njemačku: ''Ne možete kupiti kruh u dućanu novčanicom od 200 ili 500 eura, morate biti spremni kao građani i ponijeti sa sobom sitan novac''.

Iz HNB-a poručuju da zakonom nije propisano može li ili ne može ugostitelj ili bilo tko drugi odbiti preveliku novčanicu jer nema čime vratiti ostatak.

Napominju da takvu praksu valja izbjegavati, ali kažu i da neke objektivne okolnosti mogu postojati: ''Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za vraćanje, slučaj nesrazmjera uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice ili kovanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena (samoposlužni uređaji za naplatu roba i usluga) i tome slično''.

Kako do ovakvih situacija ne bi došlo, ubrzava se opskrba kovanicama i novčanicama. Dosad je prodano oko 450.000 početnih paketa eurokovanica, a u bankama je još raspoloživo oko 560.000.

Ministar financija Marko Primorac vjeruje da će nakon Nove godine sve funkcionirati kao i dosad: ''Trebalo bi biti dovoljno svega. Zasad nemamo nikakvih informacija ni upita na tu temu, niti nam je itko pokazao neku zabrinutost da ne bi bilo dovoljno kovanica ili novčanica. … Svi ti procesi teku predviđenom dinamikom, vrlo stabilno pa onda i takav prelazak očekujemo na euro kao službenu valutu''.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA HNB objavio važno upozorenje građanima vezano za novogodišnji vikend

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu

No, s obzirom na to da će se i u bankomatima mijenjati novac te će neko vrijeme raditi u smanjenom obujmu, možda ipak nije loše pri ruci uvijek imati i karticu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene