Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlaga i plijesan

Šokantni prizori: Žive u neljudskim uvjetima, a u zgradi je i vrtić - "Bili su kao bubrezi po podu preko kojih smo hodali"

Aktualno Galerija Derutna šibenska zgrada - 8 Derutna šibenska zgrada - 8 Foto: DNEVNIK.hr Derutna šibenska zgrada - 9 Derutna šibenska zgrada - 9 Foto: DNEVNIK.hr Derutna šibenska zgrada - 10 Derutna šibenska zgrada - 10 Foto: DNEVNIK.hr Derutna šibenska zgrada - 7 Derutna šibenska zgrada - 7 Foto: DNEVNIK.hr +5 Derutna šibenska zgrada - 6 Galerija 1/10 >>
Stanari jedne zgrade u Šibeniku godinama žive u nehumanim uvjetima. Po podu kante, u zidovima vlaga, na njima plijesan. Voda je pronašla put do gotovo svakog stana pri vrhu zgrade. Pitaju se gdje je novac od njihove pričuve? A evo što kaže tvrtka koja upravlja zgradom.

Izvana zgrada ko zgrada, a iznutra - miris vlage zapljusne vas s vrata. Voda je posvuda - u dizalu, zidovima, stanovima. Najgore je u onima pri vrhu.

"Evo, i lift ne radi jer prokišnjava, a voda i struja ne idu zajedno. Kad krene, ne znam hoće li biti noću, hoće li mi doći u sobu, na parkete", kaže stanarka s devetog kata Vesna Čelar.

Ljubica Radovčić kaže da svaki mjesec plaćaju 168 kuna. "Sad je prešlo svaku kap, došla je voda do grla", rekla je Radovčić.

Krpe, kante, gljivice na zidu, s tim ovi ljudi žive, upozorava reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Derutna šibenska zgrada - 8 Derutna šibenska zgrada - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Godinu dana bio mi je podignut pod, bili su kao bubrezi po podu preko kojih smo hodali", ispričala je Vanja Bošnjak s 13. kata, koja već dvije i pol godine spava u kuhinji.

Mokro je i stubište. Kat iznad prokišnjava u kupaonici. I baka Anka redovito, kaže, plaća račune, ali radnike u zgradi ne vidi. A stanari se pitaju - gdje je njihov novac?

Bivši predstavnik stanara danas nije bio kod kuće, a sadašnji se ne javlja na telefon i ne odgovara nam na poruke. Od stanara doznajemo da je novac od kredita uložen u dizala. A voda se nije zaustavila na gornjim katovima, našla je put i do prvoga kata, gdje je vrtić s 50-ak djece.

Pročitajte i ovo Trnsko danima bez plina - 4 SNALAZE SE KAKO ZNAJU Agonija stanara zgrade u zagrebačkom Trnskom: Obustava plina na nekoliko sati pretvorila se u dane

"Nama je trenutačno u opasnosti zbornica, ne dječje sobe, nego zbornica u kojoj se sastaju naše odgojiteljice. Počele su gljivice i to prokišnjavanje", priča Gorana Rakić, ravnateljica vrtića Smilje.

Dio problema, priznaje, saniran je prošloga ljeta, ali sa svakom jačom kišom zazvoni alarm. Potpis za kredit za saniranje je dala. Ali to nisu napravili svi stanari, i tu nastaje problem

"Dok ne dođemo do Mate u Americi, Ivana u Afganistanu, ne znam, ovoga na brodu, da skupimo potpise, ne možemo napraviti ništa konkretno u ovoj zgradi", objašnjava Kristijan Bošnjak, jedan od stanara.

Derutna šibenska zgrada - 8 Derutna šibenska zgrada - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Oni koji su imali sreću da ih voda zasad zaobiđe ne mare za ono što proživljavaju njihovi susjedi.

Gdje je zapelo sa sanacijom, pitali smo i tvrtku koja upravlja zgradom od siječnja 2021. godine. Svjesni su, kažu, problema, samo ovoga mjeseca održali su dva sastanka sa stanarima. Dodaju i da stanari u velikoj mjeri uredno plaćaju pričuvu. 

"… uz redovne troškove održavanja zgrade (polica osiguranja, održavanje lifta, električna energija, servisi, hitne intervencije i dr.), ponavljamo kako trenutačna visina pričuve nije dostatna za sanaciju većeg obujma", odgovorili su iz tvrtke Dalmacija Agent.

Pročitajte i ovo Ilustracija VATROGASCI OBUZDALI VATRU FOTO Horor u Šibeniku: Zapalio se stan, stanari zgrade evakuirani, tri osobe potražile liječničku pomoć

Od svibnja ove godine traje prikupljanje potpisa za kredit kojim bi se, tvrde, riješio problem prokišnjavanja. A uzrok leži na samom krovu zgrade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene