Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

AKTIVIRAT ĆE SABORSKI MANDAT

Nataša Tramišak o smjeni s mjesta ministrice: "U kratkom razgovoru s premijerom nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga to čini"

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je konferenciju za medije nakon što ju je premijer Andrej Plenković smijenio s pozicije šefice resora.

Premijer Andrej Plenković okupio je u srijedu parlamentarnu većinu, a zatim i uži kabinet Vlade, te je smijenio ministra Ivana Paladinu i ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Natašu Tramišak.

"Želim im da nastave jednako dobro i kvalitetno raditi. Imam potrebu reći da u svojem kratkom razgovoru s premijerom nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga to čini. I dalje nije dao odgovor niti razloge zbog kojih je tražio moju smjenu", istaknula je.

"Drago mi je što smo uspjeli napraviti značajne korake, podigli rezultate i povećali povlačenje sredstava Europske unije. Osim toga završili smo programiranje novog višegodišnjeg financijskog okvira. Usmjerili smo fondove prema svim hrvatskim regijama. Bit će mi veliko zadovoljstvo i kako će se ova sredstva realizirati u Hrvatskoj. Nije mi bilo problem raditi u ovom ministarstvu. Premijer me ne vidi u svom timu, ali kažem da i dalje ne znam koji su razlozi za to", rekla je Tramišak.

Pročitajte i ovo Ivan Paladina IZAŠAO PRED NOVINARE Ivan Paladina: "Odlazak sam premijeru najavio prije dva mjeseca"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POTVRĐENA IMENA VIDEO Preslagivanje u Vladi: Plenković smijenio Paladinu i Tramišak, novi ministri bit će Branko Bačić i Šime Erlić

Kada je preuzela funkciju, kazala je Tramišak, zatekla je dvije istrage. 

"Izvidi Uskoka bili su u tijeku. Istraga se intenzivirala kada je s radom počeo OLAF. Te neke podatke ne možete, naravno, ni iznositi. Bez obzira na istragu koja je bila u tijeku, mi smo se trudili raditi svoj posao u otežanim uvjetima i okolnostima. Svim djelatnicima koji su bili s time suočeni zahvaljujem što su bez obzira na to dali svoj trud", kazala je Tramišak. Najavila je i da će aktivirati svoj mandat u Saboru nakon ovoga.

"Odlazim uzdignute glave. Nisam dobila niti jedan konkretan razlog", rekla je te dodala da će raditi u interesu hrvatske države i građana.

Ovlasti ministara skučene?

"Mi smo ministri ti koji na prvome mjestu trebaju odgovarati za rad resora. Ako nemate odriješene ruke, onda zapravo vi i ne nosite taj resor. U nekim dijelovima mogu reći da odluku donosi Vlada Republike Hrvatske i da su ovlasti i nadležnosti ministra vrlo skučene", istaknula je Tramišak.

"Profesionalno sam obavila ono što se od mene očekivalo kao od ministrice - poznavanje rada i materije resora. Neka određena pitanja koja predsjednik Vlade ima, a nije mi ih izgovorio, to ne mogu dalje ni ja sama znati. Mogu reći da nema nešto što je bilo zadano programom Vlade za ministarstvo, a da ja to nisam napravila", rekla je Tramišak.

Na pitanje o tome je li Plenković tražio nešto što ona nije htjela napraviti, odgovorila je: "Ne mogu reći koji je razlog moje smjene. Nema profesionalnih razloga i nema političkih razloga. Političku podršku imam. Što se tu dogodilo, iz kojeg me razloga više ne želi u svom timu, to ja dalje nemam argumente i nemam nekakvih razloga niti znam zbog čega bi me on smijenio."

"Mogu reći da sam zadovoljna svime što smo uspjeli postići. Premijer, predsjednik HDZ-a, odlučio je da će rekonstruirati Vladu i sastaviti neki drugi tim. Koji su to razlozi, vjerujte mi da to jedino on može dati odgovor. Meni ih nije dao", zaključila je.

Podsjetimo, ministrica je u utorak rekla da dosad nije bilo govora o njezinoj smjeni. "Nema razloga za to. Predsjednik Vlade i ja smo nedavno komunicirali o pozitivnim rezultatima rada u Ministarstvu. Ništa ne ukazuje na potrebu za smjenom", rekla je Tramišak za Dnevnik Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene