Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahuktali se pregovori

Ravnatelj KB Dubrava prijeti mladim liječnicima zbog prekovremenih ?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori između sindikata zdravstva i ministra zdravlja nastavljaju se danas, a obilježila ih je vijest o ravnatelju KB Dubrava koji, navodno, prijeti mladim liječnicima.

U Ministarstvu zdravlja nastavljaju se pregovori o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s tri reprezentativna sindikata.

Pročitajte i ovo Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk Slika nije dostupna Ostojić sa sindikatima Nakon samo dva mjeseca ukida se smjenski rad!

Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika, danas je prije početka pregovora kazao kako su do njega došle vijesti da ravnatelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinić prijeti mlađim kolegama koji su dali suglasnost da ne žele raditi prekovremene.

Dr. Korolija na naš upit nije želio komentirati ove optužbe rekavši samo kako se radi 'rekla-kazala' priči.

Pregovore započete 31. srpnja u ime Vlade vodi ministar zdravlja Rajko Ostojić. U ime Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi pregovore vodi Spomenka Avberšek, u ime Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak te u ime Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

>> Problemi u zdravstvu: 'Stanje će se pogoršati i doći će do kolapsa sustava'

'Zadnji rok za koji ja imam mandat propisati protokol je 31. kolovoz', rekao je dr. Ivica Babić i dodao ako se pregovori ne završe do tog datuma da će to značiti kako Vladi nije stalo do djelatnika u zdravstvu. 'Ako se do tada ništa ne promijeni ići ćemo u štrajk', rekla je bacc. ms Slavica Janković, iz Klinike za ženske bolesti i porode.

'Najjednostavnije, ne možete napraviti kajganu, a da ne razbijete jaja. Naš ministar i Sindikat za socijalnu skrbi i zdravstvo - to su članovi koji rade u bolnicama, a nisu doktori i sestre, tjera na štrajk', rekao je dr. Božo Bota iz KBC-a Split.

'Samostalni sindikat zdravstva je spreman uvijek sjesti za stol i sve rješavati za stolom', kaže Spomenka Avberšek, iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Upravo sindikat Spomenke Avberšek jedini ne misli štrajkati. Poručuju kako samo žele pregovarati. 'Ja nisam ničija igračica', rekla je Avberšek dodavši kako je ona samo 'svoja igračica'.

'Kad netko postavlja ultimatum, a oni su ga postavili - 30.08. onda ja moram stvarno pitati - zašto se rokovi pomiču i zašto nas se dovodi u situaciju, vremensku situaciju da se kaže - nešto se nije moglo ispregovarati', rekla je Avberšek. 'Bili u pitanju tehnički razlozi, svim je sudionicima najbolje odgovarala srijeda', rekao je dr. Babić. Od novog kolektivnog ugovora, liječnici i sestre očekuju promjene.

'Očekujem da dodatak doktoru koji radi u sali za težinu posla bude isti kao i instrumentarki koja mu dodaje instrumente ili čistačici koja čisti salu. Jer za sada, po ovome kolektivnome ugovoru doktor ima manji dodatak nego instrumentarka za iste uvjete rada', kaže dr. Bota.

'Očekujem da će se konačno shvatiti da primalji pripadaju veći uvjeti rada', kaže primalja Gordana Kucljak. 'Želim da glas sestara dođe u javnost i da mi nikada nismo bile bundžije niti smo nešto tražile. Sad je došlo 5 do 12', rekla je bacc. ms. Slavica Janković, iz Klinike za ženske bolesti i porode.

Poručuju kako rade prevelik posao, a uvjeti rada su minimalni. Ministar zdravlja ne želi govoriti o ovoj temi, dok pregovori traju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene