Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Morali smo“

Troškovi proizvodnje sve su veći, meso će i dalje poskupljivati i to "na rate“: Na udaru svinjetina i piletina

Aktualno Galerija Poskupljenje piletine i svinjetine - 1 Poskupljenje piletine i svinjetine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje piletine i svinjetine - 2 Poskupljenje piletine i svinjetine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje piletine i svinjetine - 3 Poskupljenje piletine i svinjetine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje piletine i svinjetine - 4 Poskupljenje piletine i svinjetine - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marija Vučković Galerija 1/5 >>
Rast cijena još je u listopadu oborio rekorde, a već stiže najava novih poskupljenja. Iz stočarske industrije u sljedećim mjesecima najavljuju poskupljenje svježe piletine i svinjetine za dvadeset posto.

Troškovi proizvodnje su drastično porasli, a sada slijedi i poskupljenje svinjetine i piletine. Svinjetina je trenutačno oko 22 kune po kilogramu, a iz stočarske industrije najavljuju poskupljenje od dvadeset posto to jest oko 4 i pol kune. Stočari govore kako je stanje neodrživo.

Pročitajte i ovo Tena Stipanović Nedoumice oko svinjokolje I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana" Purice Samo da nije prazan Nešto novo na slavonskom stolu? Kad se priprema purica, a kad prasetina - znaju oni koji čuvaju tradiciju

Da bi uzgojili svinju od 120 kilograma svinjogojcima danas treba šesto kuna više nego lani. Otkupna cijena je stala na osam kuna po kilogramu pa kažu da su po svinji za tih šesto kuna u gubitku. Danas su u Novoj gradiški imali i skupštinu udruženja na kojoj je zaključeno kako bi tek cijena od 12 kuna po kilogramu pokrila poskupljenja.

Sa svinjogojcima je bila i resorna ministrica Marija Vučković koja je najavila program pomoći za stočare vrijedan 171 milijun kuna.

"Taj program potpore je odobrila Europska komisija. Ocijenila ga je sukladnim i potrebnim i mi ćemo ga nastojati što prije isplatiti hrvatskim proizvođačima“, kazala je ministrica poljoprivrede.

Troškovi su jednako porasli i peradarima, a piletina se ponegdje na akciji može kupiti za 17 kuna po kilogramu. Zato će i piletina dvadeset posto gore, točnije za oko 3 i pol kune. Poskupljenje je bilo samo pitanje vremena kažu domaći proizvođači.

"To je stvarno ispod cijene, zašto, je ne znam, ali naša je realna cijena 24,90. Mi smo stvarno morali. Bili smo prisiljeni ići s cijenom. Još se nešto pokriva uz ove cijene“, objasnila je Biserka Beštak novinarki Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

No građanima nema tko pomoći kad stignu još i ova najavljena poskupljenja. Da udar na potrošače ne bi bio prevelik, poskupljenje će se razvući kroz sljedećih nekoliko mjeseci, utješna je poruka iz stočarske industrije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene