Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

U nastavku suđenja Tanji Mesaroš, optuženoj za trovanje svekrve Ane Milas (67) naložit će se dopunsko vještačenje sudskih vještaka patologa i toksikologinje.


Budući da je u optužnici navedeno da je Tanja Mesaroš iz Zmijavaca dala svekrvi karbofuran, kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, trebaju se razjasniti sve nejasnoće oko uzroka smrti, javlja Slobodna Dalmacija

Vezani članci Natpis zabrane za SDP Na vrata restorana zalijepio zabranu ulaska za - SDP. Oglasio se i Arsen Bauk: "Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani" Zapečaćen kafić, ilustracija Policija uhitila vlasnicu kafića u pidžami i bez obrazloženja kasno navečer: "Imam zapisnik inspekcije da nije bilo kršenja mjera"

Tijekom prvog suđenja na Županijskom sudu u Splitu Tanja Mesaroš je oslobođena krivnje jer nije isključen drugi uzrok smrti te nije bilo dokaza ni očevidaca da je baš optužena stavila otrov u hranu svekrvi, stoga se smatralo kako postoji mogućnost da je to učinio i netko drugi. Za sudsko vijeće je također bilo sporno što naknadnom kemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana smrtonosna.

Njihovu odluku ukinuo je Vrhovni sud i naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Posebno su ukazali da je optužena bila sama sa svekrvom cijeli dan i da je znala za otrov koji je bio u ostavi.

Suđenje prekidano zbog trudnoće

Tijekom drugog suđenja stoga treba razjasniti sporne okolnosti oko uzroka smrti, ali glavna rasprava se već dvije godine odvija s brojnim odgodama koje usporavaju okončanje postupka. Do sada je suđenje prekidano i odgađano dva puta na duži period zbog rizičnih trudnoća optužene Tanje Mesaroš, prvo s petim pa sa šestim djetetom.

Optužena se tereti za teško ubojstvo za koje se može dobiti do 40 godina zatvora, a koje je počinila kao supruga dr. Ivana Milasa, sina pokojne Ane Milas. Smrt Ane Milas dogodila se u rujnu 2010. godine, a dijagnosticirao je upravo njezin sin liječnik ujutro, kada se vratio iz cjelonoćnog dežurstva.

Prve sumnje supruga

Prve sumnje iskazao je nakon što ga je supruga početkom 2011. godine, šest mjeseci od smrti majke mu, napustila. Tada je kazao policiji da su njezina najbolja prijateljica i jedno od troje djece izjavili da je njegova žena otrovala baku. Sumnjivo mu je bilo što ga supruga nije odmah pozvala kada je oko 21.15 našla mrtvu mu majku i što je komentirala pred prijateljicom kako će on misliti da ju je upravo ona ubila. Tada je policiji predao staklenku s otrovom karbofuranom. Sa svojim sumnjama izišao je i u javnost. Nakon toga je ekshumirano tijelo njegove majke i napravljena kemijsko-biološka analiza tkiva u kojem je otkriven otrov.

U optužnici Županijskog državnog odvjetnišva je navedeno da je Tanja Mesaroš u obiteljskoj kući u Zmijavcima dala svekrvi karbofuran, koji je kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45.

Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila tri godine. Sumnjivo im je bilo i što nije pozvala Hitnu pomoć te večeri, kao što je pozvala mjesec dana ranije kada je starici bilo loše.

Na ročištu u petak pročitani su iskazi svjedoka sa suđenja te je zakazan nastavak suđenja polovicom prosinca, kada će se čitati još iskaza svjedoka i kada će se dogovoriti datum pozivanja sudskih vještaka koji će napraviti dopunsko vještačenje.