Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

ekobomba kod Samobora

Država lijepi kazne, otpad se gomila, a mještani na mukama zbog najezde štetočina: "To nisu miševi, to su štakori - mačke". O svemu se oglasio i vlasnik prozvane tvrtke

Aktualno Galerija Ekobomba u blizini Samobora - 3 Ekobomba u blizini Samobora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Jurčec Krešimir Jurčec Foto: DNEVNIK.hr Ekobomba u blizini Samobora - 1 Ekobomba u blizini Samobora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ekobomba u blizini Samobora - 2 Ekobomba u blizini Samobora - 2 Foto: DNEVNIK.hr +7 Ivana Lastovčić Galerija 1/12 >>
Samo što ne eksplodira ekobomba kod Samobora. Mještani muku muče s najezdom muha i štakora. Dok vlasnik za to ima dozvolu, država - izlazi na teren, lijepi kazne i tako ukrug. Iz Državnog inspektorata potvrđeno nam je da idu u četvrti nadzor. Pojeo vuk magare. Otpad se gomila, problemi ne rješavaju. Za Novu TV ekskluzivno progovara i direktor prozvane tvrtke, a priču je otkrila reporterka Matea Ćorić.

Jutarnju kavu ljudima u Samoboru remete leteći gosti.

''To su muhe koje se ne miču. Ona sjedne na vas, otepate se. Jedan dan mi je došao jedan invalid tu ja sam mu s novinama maknula muhe. Kupila sam te podloške. Zapravo, meni su sada to poklopci jer unutra ulaze kao padobrani u kavu'', objašnjava Đurđica Lastovčić, vlasnica lokala u Vrbovcu Samoborskom.

A ulaze i u kuće. Mještani se protiv njih bore samoljepljivim trakama. Probali su ih prebrojati, ali je nemoguće.

''Samo mi recite hoćete s lijeve ili desne strane. Probali smo, ali nemoguće. Ovo je traka od jučer popodne. Sada zamislite uz takvu traku jesti za stolom, popiti kavu. Fuj'', govori Ivana Lastovčić.

Ali gađenje ovdje izazivaju i glodavci.

''Fuj su i štakori, nažalost. Meni je samo žao kad sam ih vidjela da ih nisam snimila. To nisu mišići, to su štakori - mačke'', govori Ivana.

A sve je to, kažu mještani, zbog ekobombe koja je maltene u njihovom dvorištu.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Princip "Plati i sredit ćemo" Za "siću" rješavali dozvole, potvrde i suglasnosti: "Ovo je školski primjer kapilarne korupcije, apsolutno su izvjesna nova uhićenja"

Pročitajte i ovo Fekalije u centru Zagreba - 1 puknuće cijevi Sramotni prizori u centru Zagreba: Najpoznatijom turističkom ulicom se slijevaju fekalije, ugostitelji zgroženi, a vlasnica ne želi riješiti problem

Otpad se nalazi svega 20-ak metar od dječjeg igrališta i obiteljskih kuća. Iz Državnog inspektorata su nam odgovorili da su ovdje provedena tri inspekcijska nadzora i da su utvrđene nepravilnosti zbog kojih je vlasnik tvrtke dobio kaznu od 100 tisuća kuna.

Kaznu zbog nepropisanog i prekomjernog skladištenja otpada. Iz Državnog inspektorata dodaju da su zatekli više od 2000 tona otpada, što znatno premašuje dopuštenu količinu. Vlasnik tvrtke je negira i dodaje da radi po Zakonu, i ne sanira otpad koji bi mogao privlačiti muhe i štakore.

''Mi smo dobili dozvolu prema Zakonu i kao takvu dan danas poslujemo isključivo prema Zakonu, isključivo prema elaboratu. Ukoliko postoje kakve nepravilnosti onda postoje valjda i nekakva rješenja. Mi ta rješenja imamo. Inspektorat je čak bio u više navrata, hvala Bogu imamo već i nekakav odnos s njima'', izjavio je vlasnik tvrtke Royal Media d.o.o. Krešimir Jurčec.

Ekobomba u blizini Samobora - 3 Krešimir Jurčec (Foto: DNEVNIK.hr)

Nova gradonačelnica kaže da je bivša vlast potpisala ugovor s tvrtkom, i da je to kostur iz ormara koji ju je dočekao.

''Bivša vlast se nije žalila na drugu dozvolu koju je izdala županija tom poduzeću. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da se uključe i da zajedno riješimo taj problem'', poručila je gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot.

Takvih problema sve je više, upozoravaju iz udruge Ekologija grada.

''Ovdje kuća nema u blizini, ali je jako puno takvih odlagališta za koja nitko ne zna. Da u 2021. godini se ovako gospodarim otpadom u zemlji koja se diči svojim prirodnim ljepotama mislim da stvarno nema smisla'', rekao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Dok promovira zaštitu okoliša, ministar Tomislav Ćorić licemjerno zvuči.

''Je li meni to normalno? Je li vama to normalno? Pa nije ni meni i upravo zbog toga treba reagirati i one koji su to učinili kazniti'', izjavio je.

Da stvar bude još gora, sve se to događa na vodozaštitnom području pa je pitanje zašto inspekcija samo lijepi kazne umjesto da pod ključ stave eko bombe.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene