Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smještaj za 6000 ljudi?

U uništenom prognaničkom naselja kod Petrinje živi samo ona: "Kad bi država htjela obnoviti te barake..."

Aktualno Galerija Ana Džankić: Mala Gorica Ana Džankić: Mala Gorica Foto: DNEVNIK.hr Naselje Mala Gorica je neupotrebljivo - 1 Naselje Mala Gorica je neupotrebljivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Darko Horvat, ministar graditeljstva Darko Horvat, ministar graditeljstva Foto: DNEVNIK.hr Naselje Mala Gorica je neupotrebljivo - 2 Naselje Mala Gorica je neupotrebljivo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Naselje Mala Gorica je neupotrebljivo - 3 Galerija 1/6 >>
Bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ističe da naselje kod Petrinje može primiti 6000 ljudi. Ministar graditeljstva Darko Horvat tvrdi da nema potrebe za tim.

Nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica u blizini Petrinje nije moguće obnavljati i ne može se iskoristiti, poručio je gradonačelnik Darinko Dumbović.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza"

Riječ je o naselju izgrađenom 1995. godine - 80 kuća financirano je donacijama japanske Vlade. Trenutačno je derutno i pokradeno, a ondje živi tek jedna žena.

"Kad bi država htjela da obnovi te barake radi još prognanika i izjeglica da kose travu, Europska unija, možda bi bilo dobro", kazala je Ana Džankić, posljednja stanovnica prognaničkog naselja.

"Ono nema uvjeta, odite malo u Malu Goricu pa ćete vidjeti da je ono katastrofa, ono je katastrofa, ni jedna kuća tamo nije dobra, ni jedna", tvrdi Dumbović.

Naselje posjetio bivši ministar Ostojić

Bivši ministar policije Ranko Ostojić posjetio je nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica koje se nalazi nekoliko kilometara od Petrinje. Postavio je pitanje zašto se to naselje ne bi moglo urediti i u njemu smjestiti unesrećeni koji zbog potresa ne mogu biti u svojim domovima. 

"Ovo sam snimio neki dan kada sam bio po terenu na potresom pogođenom području. To je prognaničko naselje Mala Gorica, 6 km od Petrinje, koje je IFRC sagradio 1996 g. Ne kažem da se ljude može useliti odmah, devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje jer ima kompletnu infrastrukturu. Zajedno s bolnicom i kuhinjom. A ljudima je blizu njihovih razrušenih domova i blaga da ih mogu svakodnevno obilaziti. Ovaj prijedlog sam uputio i Vladi", napisao je Ostojić na Facebooku. 

Ministar Horvat smatra da nema potrebe za naseljem

Ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je u subotu kako nema potrebe za tim stambenim prostorom. 

"Nama taj stambeni prostor u ovome trenutku nije potrebit. Ljudi ne žele iz svojih domova, bez obzira kojeg stupnja kuće bile oštećene. Velika većina njih radije prihvaća mobilne kućice i što nam drugo ostaje nego veliki dio tih želja poštivati", izjavio je ministar. 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević izjavio je za Hrvatski radio kako se razmatra i opcija naselja Mala Gorica za koju je bivši SDP-ov ministar rekao da može primiti 6000 ljudi.

Nekadašnje prognaničko naselje nedaleko Petrinje trebalo se početkom 2019. godine urediti i postati Centar za azilante. Trebalo se izgraditi s 3 milijuna eura iz EU fondova i s milijun kuna iz proračuna. Zbog protivljenja lokalnog stanovništva od projekta se odustalo. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene