Obavijesti Pretražite Navigacija
Isplati li se?

Jedinstvena prilika za građane: Na nesposobnosti političara mogli bi nešto i zaraditi

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 3 Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 2 Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 1 Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Troskot Zvonimir Troskot Foto: DNEVNIK.hr +2 Marko Biočina, novinar Nove TV Galerija
Građani će svoj novac uskoro moći trošiti na jedan posve nov način. Moći će kupiti državne obveznice, a što to znači, koliko se isplati i koji je rizik, zna reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Najavljivao Slavko Linić, planirao Boris Lalovac, razmatrao Zdravko Marić, a realizirat će Marko Primorac. Nakon godina čekanja država će u travnju prvi put posuditi novac izravno od hrvatskih građana. Izdaju se "narodne obveznice".

Građani u bankama trenutačno drže oko 35 milijardi eura, uglavnom uz niske kamate, ispod 0,5 posto. Narodne obveznice nude mogućnost za bitno veću zaradu.

Ekonomska logika iza narodnih obveznica je jasna. Za 10.000 eura koje drži u banci domaći štediša danas zaradi 50-ak eura godišnje. No, njegovim novcem banka kreditira državu, uz pet do šest puta veću kamatu. Izbaci li se posrednika, štediše će dobiti više, a država platiti manje. Ekonomisti kažu da ideja drži vodu.

''To je definitivno inicijativa koju bi trebalo podržati, da se na ovaj način uputi, usudila bih se reći i educira građane da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine'', istaknula je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb.

A prije građana na redu za edukaciju bili su koalicijski partneri, kako je otkrio premijer Andrej Plenković: ''Ovo je bilo prvo takvo predstavljanje na razini parlamentarne većine, dojam je da je većina kolega s interesom i naklonošću primila ovu ideju.''

No, naklonost građana prema ideji da svoju ušteđevinu ulože u državne obveznice ipak je nešto manja. Ne vjeruju baš državi, misle da je to nesuvislo i da će se ponoviti po tko zna koji put prevara.

A entuzijazam je poprilično slab i među oporbenim investitorima. Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot objašnjava: ''Koncept narodne obveznice u Hrvatskoj već je poznat jer mirovinski fondovi ulažu već u obveznice hrvatske Vlade, a to je upravo naš novac.''

''Ja osobno, a posebno nakon svega što smo sad vidjeli, štogod HDZ radipa da ima i zlato posuto po sebi - ne bih uzela, realno'', kaže Sandra Benčić, saborska zastupnica iz redova zeleno-lijevog bloka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Premijer o (ne)temama Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

Pročitajte i ovo Marko Primorac STANJE FINANCIJA ''Nisam najavio narodne obveznice'', poručio Primorac, a na pitanje hoće li rasti kamatne stope nije odgovorio

Mnogi građani slično će rezonirati, no narodne obveznice ipak im nude jedinstvenu priliku. Naime, što Vlada bude radila lošije, a stanje u državi bude gore, kamate na obveznice bit će veće, pa će oni koji kupe obveznice prvi put biti u mogućnosti da na nesposobnosti hrvatskih političara nešto i zarade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene