Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LAKŠE OZLIJEĐENA DJECA

Što učiniti ako pas napadne dijete? Stručnjak za Dnevnik Nove TV objašnjava tko je krivac za današnji napad u Zagrebu

U još jednom napadu psa u Zagrebu, djeca u Gornjem Vrapču su nasreću prošla samo s lakšim ozljedama. Međutim, postavlja se pitanje odgovornosti. Cijeli slučaj komentira stručnjak za Dnevnik Nove TV

Dramatično jutro za osnovnoškolce u Gornjem Vrapču. Pas bez nadzora vlasnika napao je djecu. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić je o slučaju razgovarao s Hrvojom Jojom, predsjednikom sportske kinologije Hrvatskog kinološkog saveza.

Na svu sreću, djeca su prošla samo s lakšim ozljedama. "Kriminalističko istraživanje je u tijeku, veterinarska inspekcija oduzela je psa, a i policija se umiješala u istragu. Prema najnovijim informacijama, djeca su zadobila lakše ozljede, a od državnog inspektorata doznao sam da je belgijski ovčar oduzet vlasniku", rekao je Mikić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez nadzora vlasnika Napadi pasa: Belgijski ovčar na školskom igralištu u Međimurju napao petero učenika, u Slavoniji ugrizeno dijete

Također, u inspektoratu nemaju zabilježen napad ovog psa od prije. Ali, ponašanje psa je nebitno ako se zadovolji osnovan princip brige za životinju. "Pas mora biti na uzici, i to je prvi princip svakog odgovornog vlasnika životinje", rekao je Joja.

Objasnio je kako se ponašati u situaciji ako vam pas napadne dijete. "Ovo je jako stresna situacija i za roditelje, koji moraju ostati što smireniji. Naravno, nikako nije dobro vikati niti derati se, jer takav način ponašanja kod psa može izazvati još veći poriv za napadom", objasnio je.

Objasnio je i tko je po njemu krivac za ovaj napad. "Krivac je apsolutno vlasnik, to je neupitno, zato što je dopustio psu uvjete da nekontrolirano šeće ulicom", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Indiji Pit bull nasmrt izgrizao svoju 82-godišnju vlasnicu: U lokvi krvi pronašla ju je kućna pomoćnica

U ovu situaciju na Gornjem Vrapču umiješali su se i slučajni prolaznici. "Postoji uvijek opasnost da pas i njih napadne, ali građani su u ovom slučaju ispravno postupili kao grupa ljudi koja je odbila napad i zaštitila djecu", rekao je.

Ali, što ovakva situacija govori o samom psu? "Pas je definitivno dijete shvatio kao plijen, ali i dalje je ovdje isključiva odgovornost vlasnika. Naravno, problem predstavlja očito i način na koji je pas odgojen, ali to je problem o kojem se vlasnik trebao brinuti", objasnio je Joja.

Zakon je vrlo jasan po pitanju ovakvih situacija. "Kod nas u Zagrebu su propisane kazne za ovakva ponašanja u iznosu od 600 do 2000 kuna. Radi se o prekršajnoj odgovornosti, ali moguće su i privatne, građanske tužbe", objasnio je Joja.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene