Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ov načelnik općine Vojnić podigao je prijavu protiv Milanovića i Vlade Inspektoratu rada - nakon što je njega i njegove zamjenike prije dvadeset dana inspektorica udaljila jer nisu bili osposobljeni za rad na siguran način


Zbog odluke inspektorice zaštite na radu kojom je prisilila dužnosnike Općine Vojnić da se osposobe za rad na siguran način načelnik Nebojša Andrić (HDZ) na današnjoj je konferenciji za novinare zatražio da se zakon jednako primjeni na sve dužnosnike, pa i na premijera Zorana Milanovića i svih njegovih dvadeset ministara.

Vezani članci Milorad Dodik i Zoran Milanović - 1 Novi susret oko BiH na Pantovčaku: Milanović se sastao s Dodikom Zoran Milanović Fenomen među biračima HDZ-a: Milanoviću dižu popularnost pa Plenković gleda u simpatičniji mu dio ankete

Naime, zaposlenicima općine priznato je da su osposobljeni za rad na siguran način i prije inspekcijskog nadzora, a Andrić je smatrao da on, zato što 'radi samo s papirima i mobitelom' ne mora proći nikakvo posebno osposobljavanje.

Međutim, 10. lipnja inspektorica Željka Bukovac Erdeljac udaljila ga je s posla, kao i njegovu pročelnicu, a onda je Andrić udaljio s posla i svog zamjenika, koji također nije bio osposobljen za rad na siguran način, tako da općinska vlast dva tjedna nije funkcionirala.

Skinuta ćirlična ploča u Vojniću: 'To je bilo toliko predvidljivo da smo mi već nabavili novu ploču'

Uzeo sam godišnji odmor i kod kuće napravio pisanu procjenu opasnosti na mom radnom mjestu, te ispitao radni okoliš pa sada imamo potreban elaborat i smatram se osposobljenim, rekao je Andrić.

'Tražim da se Zakon o inspekcijskom nadzoru primijeni jednako na sve dužnosnike te sam od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, gdje je sada smještena Inspekcija rada, zatražio inspekcijski nadzor članova Vlade i njihove osposobljenosti za rad na siguran način. Prema mojim informacijama, oni nisu osposobljeni za to pa sam podnio predstavku o nezakonitom postupanju i tražim da se i njih udalji s radnog mjesta, barem dok se ne osposobe', kaže Andrić.

On smatra da je neopravdano učestalo na udaru raznih revizija i inspekcija, a slučaj s inspekcijom zaštite na radu bio je ciljan, kako bi ga se udaljilo s radnog mjesta. Stoga je ironično poručio kako 'sada zna da kada gori mora pozvati vatrogasce, pa zato želi da i premijer prođe osposobljavanje, jer je njegov posao zbog skakanja s transportera, obilaska poplavljenih područja i vožnje u helikopterima i avionima znatno opasniji'.

Mještani Vojnića očajni: Umiremo jer su nam ukinuli Hitnu pomoć!

Ministarstvo rada priznalo je danas da je inspektorica pogrešno ocijenila status općinskog načelnika i vježbenika, budući da se oni ne smatraju radnicima pa se na njih ne odnosi zakonska odredba o osposobljavanju.

Budući da je općinski načelnik 26. lipnja podnio žalbu, u postupku će se ispraviti propust inspektorice zaštite na radu te ukinuti dio rješenja koji se odnosi na zabranu rada načelnika i vježbenika, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Zbog povrede radne dužnosti protiv inspektorice zaštite na radu bit će pokrenut postupak sukladan Zakonu o inspektoratu rada, najavilo je Ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju