Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica teška više od milijarde kuna

Agrokorovi milijuni za safari, nekretnine, oružje, prepariranje životinja... Pogledajte za što se sve terete Todorić i ostali

Ivica Todorić i njegovo bivše lovište koje je izvanredna uprava Agrokora dala u zakup
Ivica Todorić i njegovo bivše lovište koje je izvanredna uprava Agrokora dala u zakup Foto: DNEVNIK.hr/PIXSELL/DNEVNIK.hr
Na zagrebački Županijski sud u utorak je, stigla optužnica za aferu Agrokor nakon istrage čiji su se rokovi, zbog složenosti slučaja, više puta produljivali.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od 1,2 milijarde kuna. Spis ima više od 80 tisuća stranica, a optužnica 459 stranice. 

Pročitajte i ovo Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor Slika nije dostupna Posao vrijedan 11 milijuna kuna "DORH je naručio vještačenje za Agrokor, sud odlučuje je li zakonito ili ne": Malenica o vrućoj temi

"Sada se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, optužnica se mora dostaviti svim okrivljenicima i braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od mjesec dana. Kad stignu odgovori, zakazuje se sjednica Optužnog vijeća na koju se pozivaju sve stranke.

Radi s o djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, svaka točka ima štetu koja je nastupila na strani Agrokora. Nisam zbrajao iznose, ali radi se znatnim višemilijunskim iznosima", kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda. 

Rekao je kako postupak odlučivanja o optužnici u ovom slučaju može potrajati.

"Nije za očekivati da se to dogodi u roku od mjesec dana", rekao je Devčić i dodao kako postoji i mogućnost sporazumijevanja.

 

„Vi morate poslati fizički tu optužnicu svakom okrivljeniku i njihovim braniteljima i kada oni to dobiju odnnsno dostave odgovore na tužbu za očekivati je, obzirom da imamo 15 optuženika, da će to potrajati koji mjesec“, objašnjava Krešimir Devčić.

Optužnica teška više od milijardu kuna

Optužnica je uskoro objavljena i na stranicama Državnog odvjetništva gdje se navodi da se okrivljene tereti za štetu veću od 1,2 milijarde kuna. 

Okrivljenicima se stavlja na teret da su lažno prikazivali financijski rezultate i položaj Agrokora. Osim toga, terete se da su istovremeno prikrivali potraživanja Agrokora prema Todoriću, dugovanja Agrokora prema bankama i drugim trgovačkim društvima te istovremeno lažno prikazivali iznos novčanih ekvivalenata

Nadalje, tereti ih da su lažno prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je bez stvarnog temelja isplaćivana dividenda.

Tu su i optužbe da su bivši članovi uprave Todoriću omogućili  da bez ulaganja vlastitih sredstava na štetu Agrokora kupi 12.811 povlaštenih dionica tood EBRD-a, za iznos od 100.000.000,00 eura. Taj je iznos pribavljen zaduživanjem Agrokora i kreditnim aranžmanima putem poslovnih partnera, a povrat tih će kredita stvarno snositi Agrokor.

Agrokorovi milijuni za Todorićeve nekretnine, safari, oružje...

Okrivljenike se tereti da su tako postupali svjesni da navedena novčana sredstva Todorić Agrokoru neće vratiti.

Tereti ih se i da su nakon transakcije sukladno dogovoru prikrivali novčane doznake i svrhe doznaka kao i radi prividnog prikazivanja urednog poslovanja i zakonitosti transakcije.

Todorića se pak tereti i da je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja Agrokora, u iznosu od gotovo 54 milijuna kuna.  Tu su i optužbe za podmirivanje osobnih kredita zaduživanjem Agrokora

U DORH-u navode kako su tijekom istrage ispitana 84 svjedoka, a samo troškovi vještačenja i prevođenja pribavljene poslovne dokumentacije iznosili su ukupno 11.449.304,40 kuna.

Sve detalje optužnice možete pročitati ovdje

Todorić nakon Londona sproveden u zatvor

Podsjetimo, uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

„Vidio sam opis za svoju klijenticu Canjugu. Od 5 godina, koliko optužnica obuhvaća, ona četiri godine nije bila na radnom mjestu.
Samo ta činjenica pokazuje da je ova optužnica samo provizorij da bi preuzela svoju svrhu vezanu uz preuzimanje Agrokora“, rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene