Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o saniranju posljedica potresa

Plenković otkrio dokad bi se trebalo cijepiti najugroženije stanovništvo, nema ništa protiv da se objavi tko je obnavljao kuće nakon rata

Na sjednici Vlade predstavljen je niz mjera za sanaciju posljedica na potresom pogođenim područjima. Premijer Andrej Plenković otkrio je da bi najugroženija populacija trebala biti cijepljena do kraja travnja.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da je od 28. prosinca i prvog potresa zabilježeno 849 potresa, od čega tri veća od 5 po Richteru. Zahvalio je svima koji pomažu, volonterima, donatorima, ugostiteljima, svim službama...

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Danas stiže prvih šest Rafalea Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Dosad je prijavljeno 41.500 šteta, a pregledano je 18.370 zgrada i kuća. Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć. Spomenuo je da je osigurana nova oprema za Seizmološku službu. ''Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj'', podvukao je Plenković.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

"Republika Hrvatska će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici", istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

O pandemiji koronavirusa

Za pandemiju korone rekao je da sad imamo ohrabrujući trend. ''Još uvijek moramo zadržati oprez, sad smo u poziciji da izdržimo siječanj kako bismo proljeće dočekali sa što boljom kliničkom slikom'', naglasio je predsjednik Vlade. Dosad je cijepljeno više od 38.000 ljudi. Povećali su narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne, a krajem mjeseca se očekuje odobrenje cjepiva Oxforda i AstraZenece, od kojih smo naručili 2,7 milijuna doza. Veliki broj doza očekuje se tijekom veljače i ožujka, rekao je Plenković, što bi omogućilo da se gotovo sva najugroženija populacija cijepi do kraja travnja.

Rekao je da ne vidi zapreke da se objavi tko je radio obnovu nakon Domovinskoga rata.

Ministar Tomo Medved koji je na čelu Stožera za uklanjanje posljedica potresa rekao je da novim podrhtavanjem dolazi do novih oštećenja, pa se pregledi nastavljaju.

Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluku o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministar Tomislav Ćorić predstavio je mjere za gospodarenje otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji za što je osigurano 50 milijuna kuna.

Informacija o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su obavili pripreme za cijepljenje šire populacije nakon što se cijepi rizična populacija. Izvijestio je da je odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje vrlo dobar. Ponovio je da imamo pozitivan trend po broju novozaraženih i hospitaliziranih. Upozorio je da i dalje ima onih koji predugo odgađaju odlazak liječniku i pozvao sve, osobito one s komorbiditetima, da se neodgodivo jave liječenju. ''Nema mjesta opuštanju, nastavimo dobrimu putem pada broja novozaraženih'', poručio je.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović podsjetio je da su mjere produljene do 31. siječnja i donesena nova pravila za prelazak granice. Provedno je 29.411 nadzora i utvrđeno 65 nepravilnosti, od čega sedam prekršaja. Utvrđeno je 181 djelo kršenja samoizolacije i četiri kaznena djela prenošenja zaraznih bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene