Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DESANTNI BROD U LUCI

Na Mljet se iskrcali vojska i raketni sustav velikog dometa, iz MORH-a napokon objasnili o čemu se radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otok Mljet pristao je desantni brod Krk. Mještani tvrde da se na otok iskrcalo mnogo pripadnika vojske s opremom. U petak nešto prije 13 sati oglasili su se i iz MORH-a.

Desantni brod minopolagač Krk pristao je u srijedu na otok Mljet. Prema navodima mještana, na otok se iskrcao i veliki broj vojnika, skupa s opremom.

Fotografije neobičnog prizora objavio je portal Morski.hr, čiji izvor navodi da se radi o projektilima velikog dometa.

Na Mljetu se inače nalazi radarska postaja, a one su, prema navodima istog izvora, glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.

"Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. prva linija obrane, dok, primjerice, Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo, odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali", također je naveo.

Na novinarsko pitanje o tome što vojni brod radi na Mljetu, predsjednik Zoran Milanović u petak je samo kratko poručio da nema razloga za zabrinutost.

"Sve što trebate znati, ... nema razloga za brigu'', kazao je.

U petak nešto prije 13 sati oglasili su se i iz MORH-a te potvrdili da je dan ranije desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet.

"Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.
Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa", naveli su u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar posao u Lencu Na dokovima riječkoga škvera idući tjedan dva američka ratna broda

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na njemu i dron NAJSUVREMENIJI I 'NAKRCAN' OPREMOM Split ugostio francuski vojni brod

"RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu 'ispali i zaboravi', sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja", navodi se u opisu sustava koji je stigao na Mljet, kako je naveo izvor portala Morski.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene