Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na otok Mljet pristao je desantni brod Krk. Mještani tvrde da se na otok iskrcalo mnogo pripadnika vojske s opremom. U petak nešto prije 13 sati oglasili su se i iz MORH-a.


Desantni brod minopolagač Krk pristao je u srijedu na otok Mljet. Prema navodima mještana, na otok se iskrcao i veliki broj vojnika, skupa s opremom.

Fotografije neobičnog prizora objavio je portal Morski.hr, čiji izvor navodi da se radi o projektilima velikog dometa.

Na Mljetu se inače nalazi radarska postaja, a one su, prema navodima istog izvora, glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.

"Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. prva linija obrane, dok, primjerice, Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo, odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali", također je naveo.

Na novinarsko pitanje o tome što vojni brod radi na Mljetu, predsjednik Zoran Milanović u petak je samo kratko poručio da nema razloga za zabrinutost.

"Sve što trebate znati, ... nema razloga za brigu'', kazao je.

U petak nešto prije 13 sati oglasili su se i iz MORH-a te potvrdili da je dan ranije desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet.

"Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.
Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa", naveli su u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Slika nije dostupna Na dokovima riječkoga škvera idući tjedan dva američka ratna broda

Slika nije dostupna NAJSUVREMENIJI I 'NAKRCAN' OPREMOM Split ugostio francuski vojni brod

"RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu 'ispali i zaboravi', sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja", navodi se u opisu sustava koji je stigao na Mljet, kako je naveo izvor portala Morski.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju