Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemski vatrogasci ušli u unutrašnjost turskog broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet, specijalno uvježbanih, nizozemskih vatrogasaca gase požar u unutrašnjosti turskog teretnog broda "Und Adriyatik", izjavio je zapovjednik zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dino Kozlevac, dodavši kako olujna bura znatno otežava intervenciju vatrogasaca.

Po njegovim riječima tegljači ga pričvršćenog sajlama i dalje održavaju na udaljenosti od oko 10 nautičkih milja od istarske obale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedan mrtav 35 osoba pronađeno u kontejneru su Afganistanci, žrtve trgovine ljudima! Slika nije dostupna Četiri osobe ozlijeđene Izbjegnuta tragedija: Sudar teretnih vlakova ublažio vagon

"S pramca broda i dalje se diže bijeli dim, u njegovu trupu tinjaju ostaci požara, no situacija je pod nadzorom i znatno povoljnija nego što je bila jutros i tijekom jučerašnjeg dana", naglasio je zapovjednik Kozlevac dodavši kako je riječ o vrlo teškom i opasnom zadatku.

U međuvremenu državni tajnik za more Branko Bačić koji je za danas poslijepodne zakazao konferenciju za novinare u pulskoj Lučkoj kapetaniji, danas je u Rijeci kazao kako se pregovara o tri do četiri luke u Istarskoj županiji koje bi mogle biti privremeno stajalište broda sve dok vlasnik ne odluči gdje će brod biti otpremljen na rezanje, a spomenuo je još jednu bivšu ratnu luku na području Istre.

Po njegovim riječima dok se ne ugasi vatra u unutrašnjosti broda, on se neće pomicati, a za sve troškove gašenja i sanacije te moguća onečišćenja, Hrvatska će tražiti odštetu.

Inače, ravnatelj Odjela za vode Regionalne agencije za zaštitu okoliša iz Udina Giorgio Mattassi u izjavi hrvatskim medijima potvrdio je kako su oni dobili upute da se pripreme za prihvat broda u Trstu.

Prema dosadašnjim ispitivanjima morskih uzoraka u tršćanskoj i venecijanskoj luci, po njegovim riječima, nema potvrde da se za sada radi o većem onečišćenju nego, kako je rekao, "vjetar i struje nose dim i čestice paljevine na talijansku stranu".

"Naša agencija za dva do tri tjedna imat će kompletne rezultate ispitivanja mora kako bi se utvrdilo eventualno onečišćenje", kazao je ravnatelj Mattassi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene