Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ PROBLEMA

Potres razotkrio lošu obnovu nakon rata: "Raspada se jer je loš cement, željeza nema u temeljima." Sisak se suočava i s koronom u prihvatnom centru

Aktualno Galerija Hitne službe pomažu volonteru koji je pao s krova - 2 Hitne službe pomažu volonteru koji je pao s krova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 1 Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2 Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vatrogasac popravlja krov kuće Galerija 1/4 >>
Čovjek koji je u nedjelju popravljao krov pao je i preminuo. Hitna je dojurila, no nije mu bilo spasa.

''Popravljao je rupe na dimnjaku na krovu, on je pao... Ja nisam baš tu, ja sam tražio crijep'', prisjetio se Goran Domitrović iz Petrinje.

''Vidio sam da su čovjeka oživljavali, na zemlji'', kazao je susjed Ivica. 59-godišnji muškarac došao je iz Vrbovskog pomagati obitelji u obnovi. No još se utvrđuje je li za njega koban bio sam pad.

''Obitelj kod koje je bio kazala je kako je on tlakaš i da ima zdravstvenih problema. U ovom trenutku zato ne možemo sa sigurnošću znati uzrok smrti sve dok se ne obavi mrtvozornička obdukcija'', zaključio je Luka Pešut iz PU sisačko-moslavačke.

Ovo je itekako opasan teren, upozoravaju službe. Do sada je ozlijeđeno i šestero vatrogasaca. ''Apeliram na sve građane da ne idu u neadekvatnoj obući, da ne idu, posebno sada kada kiša pada i očekuje se snijeg, evo u narednom tjednu, da zaista ne idu sami popravljati, nego da sačekaju stručne službe'', uputio je apel Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

U bilo kakvo pomaganje na terenu vatrogasci traže da se ide organizirano. Njima trenutno pomaže 149 volontera. Na svemu je zahvalna i Ivana Švragulja iz Petrinje. ''DVD-u Šestine koji je vješto skinuo ostatke dimnjaka s krova. Bad Blue Boysima Zaprešić, oni su se samo stvorili, bili su začas na krovu i stavili najlon. Dva dana poslije opet je došla ekipa. Ja nisam stigla zakuhati kavu, oni su već skinuli najlon i stavili crijep'', prisjetila se Švragulja.

I u selu Strašnik volonteri uskaču. Potres je otkrio o koliko se lošoj gradnji radi. Kuća je obnovljena nakon rata 1998. godine. ''Raspada se jer su loši cementi, radili su s vapnom dolje pod. Kvaliteta je nikakva, željeza uopće nema u temeljima. Samo deka'', kazao je Miroslav Marinović.

Za lošu je obnovu, kažu mještani Strašnika, zaslužna država. Na takav je način samo ovdje obnovljeno sto kuća. ''Svatko će se prepoznati tko je to gradio i što je napravio. To je sad ljudima najveći problem. Da je to napravljeno kako bi trebalo biti napravljeno, ne bi niti jedna kuća pala, kao što nisu porušene ove stare kuće koje su građene prije rata'', izjavio je volonter Tomislav Perković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Broj je 0981818986 Ravnateljstvo Civilne zaštite: Ili zovite ili zahtjev za dodjelu kontejnera šaljite na gmail

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVI PACIJENTI ZBRINUTI Ministar Beroš: ''Zgrada bolnice u Petrinji neupotrebljiva je, neće se moći brzo osposobiti"

No, uz sve to, ima posla i za epidemiologe. Korona se pojavila u prihvatnom centru u Sisku. ''Pacijent je premješten u bolnicu kako treba, a svi propisani kontakti stavljeni su pod zdravstveni nadzor. Mi ćemo jasno ove dane raditi puno brzih antigenskih testova, klasterirati pozitivne i postupati po pravilima struke'', zaključio je epidemiolog Inoslav Brkić. Od ponedjeljka se uspostavlja drive-in testiranje u Sisku, a od utorka u Petrinji.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene