Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUP GA DEMANTIRAO

Šmrkanje kokaina: Oglasila se Vlada nakon što je Sakoman u priču upleo - ministra

MUP je demantirao tvrdnje doktora Slavka Sakomana da su policajci u novogodišnjoj noći šmrkali kokain. Ugledni psihijatar tvrdi da njegov izvor nije imao razloga lagati.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je priča o policajcima koji su šmrkali kokain na novogodišnjoj zabavi - potpuno izmišljena. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:  

"Vezano uz navode o policijskim službenicima koje je proteklih dana u javnosti iznio dr. Sakoman, počevši od gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, želimo izvijestiti sljedeće:

Nakon što je dr. Sakoman, gostujući 24. siječnja ove godine, u jednoj televizijskoj emisiji iznio navode da raspolaže saznanjima da su u Zagrebu policijski službenici prilikom dolaska na jednu intervenciju donijeli i konzumirali kokain pred tamo zatečenim osobama, policija je odmah poduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Tako su policijski službenici obavili niz razgovora, počevši od dr. Sakomana do osoba koje su mu prenijele spomenute navode o policajcima koji su navodno konzumirali kokain, pa i svjedocima koji su mogli potvrditi ili opovrgnuti činjenice iz njihovog iskazivanja.

Nakon svega poduzetog, obavljenih razgovora te brojnih drugih činjeničnih provjera, je utvrđeno da se događaj u kojem troje policijskih službenika u novogodišnjoj noći dolazi na intervenciju i konzumira kokain pred tamo zatečenim osobama nikada nije ni dogodio, odnosno priča je izmišljena.

To je izričito izjavila osoba koja je kreirala takvu priču, navodeći da je događaj s policajcima izmislila kako bi skrenula pažnju sa svoje odgovornosti, a također je utvrđeno da osoba novogodišnju noć provela na posve drugoj adresi u društvu posve drugih osoba, a što su u svojim iskazima te osobe (svjedoci) i potvrdile.

Činjenica da je ova izmišljena priča, prema iskazu kreatora, dodatno 'začinjena' obiteljskim odnosom dužnosnika i njegovog člana obitelji, inače pripadnika hrvatske policije, samo je doprinijela malicioznosti i neodgovornosti onih koji su neprovjerenu priču iznosili kao neupitnu.

Pročitajte i ovo Slavko Sakoman Pozvani zbog glasne glazbe Sakoman zbog šokantnih izjava pozvan na razgovor na policiju: "Policajci na intervenciji šmrkali kokain"

Provodeći izvide u konkretnom slučaju, zbog neovisnosti i nepristranosti istraživanja, policija je postupala sukladno članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (Narodne novine broj 76/09, 92/14, 70/19.), odnosno uključivanjem nadležnog državnog odvjetništva osigurala je institucionalnu neovisnost prilikom istraživanja.

Osim opravdanog interesa javnosti, činjenično potvrđivanje ili opovrgavanje ovakvih navoda bilo je u najboljem interesu svih policijskih službenika i službenica koji svoju službu svakodnevno obavljaju časno i profesionalno na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policajci se drogirali? Zagrebačka policija o šokantnim izjavama dr. Sakomana: "Odmah smo poduzeli sve mjere"

Ovakvim neprofesionalnim istupima pojedinaca, ali i omogućavanjem iznošenja ovakvih navoda u javnost, a bez da je policija prethodno dobila šansu reagirati i istražiti slučaj sukladno pravilima struke, nanijeta je nepopravljiva i nepovratna šteta ugledu policijske službe, a u konačnici ugledu i časti svakog hrvatskog policijskog službenika i službenice.

Pročitajte i ovo Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije DRAŽEN RASTOVIĆ Šef Službe kriminaliteta droga o tvrdnjama Slavka Sakomana: "Profesora poznajem više od 30 godina i to mu nije prva neodgovorna izjava"

Pročitajte i ovo Marin Mrčela, Slavko Sakoman Policajci šmrkali kokain? Sakoman tvrdi da mu je Mrčela savjetovao da ne izlazi u medije. Oglasio se i prozvani sudac

Ne očekujemo ispriku jer ona ne može izbrisati štetu koja je nanijeta policiji, ali želimo vjerovati da će ovo iskustvo podsjetiti sve osobe koje imaju priliku djelovati u javnom prostoru i utjecati na javno mišljenje, koliko je važno pridržavati se etičkih i profesionalnih standarda u svakoj profesiji.

Policija će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, kao i sve druge nadležne institucije te poduzeti daljnje mjere i radnje u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom."

Sakoman: "Nije imao razloga lagati"

Slavko Sakoman, s kojim smo razgovarali nedugo nakon što je MUP objavio da je njegova priča potpuno izmišljena, ponovo će razgovarati s majkom i sinom koji su mu iznijeli tvrdnje o policajcima koji su se drogirali na dužnosti.

Iako je ranije spominjao da je treći policajac sin jednog državnog dužnosnika, sad je otišao i korak dalje te nam rekao da je otac tog policajca ministar u Vladi. Rekao nam je i o kojem se ministru radi, ali njegovo ime nećemo objaviti dok ne provjerimo tu informaciju.

"Sutra ću razgovarati s mamom i sinom, ovaj put ću ih pitati za svaku sitnicu. Oni nisu imali nikakve koristi od te priče, spontano su govorili o svojoj muci", rekao nam je Sakoman nakon što je pročitao priopćenje MUP-a. 

Ispričao nam je da na ispitivanju nije otkrio tko su mu izvori i ne zna kako je policija došla do njih. "Nisam otkrio identitet jer ja to ne smijem, ali sam im po prilici rekao dio grada u kojem žive", kaže Sakoman. 

Unatoč policijskom demantiju, ugledni psihijatar kaže da njegov pacijent nije imao razloga lagati. "Koje bi on imao koristi od te priče? Ja vam takvih priča slušam pola stoljeća i vidim kad je riječ samo o šprehi narkića i manipulaciji, ja vidim kroz njih", priča nam Sakoman. 

Reagirali iz Vlade

Na navode Slavka Sakomana reagirala je Vlada RH.

"Radi se o neistinitim i neutemeljenim navodima g. Sakomana, za koje je i policija utvrdila da su netočne. Neprofesionalno je, zlonamjerno i neodgovorno od g. Sakomana da proziva i izlaže javno obitelji članova Vlade i hrvatsku policiju, očito s namjerom diskreditacije, koristeći se navodima koji su lažni", poručili su iz Vlade za DNEVNIK.hr. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene