Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjed mještana

Ukinuli im brodsku liniju koja otok održava na životu: "Ovo vodi u egzekuciju jedinog otoka na Jadranu koji je za 1000 posto povećao broj djece"

Aktualno Galerija Ladislav Radoslović i Domagoj Mikić Ladislav Radoslović i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Ladislav Radoslović Ladislav Radoslović Foto: DNEVNIK.hr +1 Ladislav Radoslović Galerija 1/6 >>
Mještani otoka Ilovika za petak u 10:30 najavljuju prosvjed. Zbog izgradnje trajektne luke ukinuta im je brodska linija koja njihov otok povezuje s uvalom Mrtvaška.

Zbog izgradnje trajektne luke ukinuta je brodska linija koja otok Ilovik povezuje s uvalom Mrtvaška. Stanovnici otoka zato su za petak najavili prosvjed.

Situaciju prati reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić se od uvale Mrtvaška jedva probio do Ilovila. ''Gotovo 40 minuta putovali smo do otočana. Bura ovdje tako jako udara da javljanje uživo ne bismo mogli odraditi bez otočana koji su nam pomogli držati opremu koliko jako puše'', izvijestio je s otoka Ilovika.

Nakon sastanka s predstavnicima vlasti, predstavnik Ilovičana kazao je da nije postignut dogovor.

''Gradonačelnica tvrdi da se nastoji pronaći rješenje. To su rješenja koja smo dogovorila prije nekoliko mjeseci ali se nisu poštovala. S druge strane investitor, županijska Lučka uprava, tvrdi da se ne ide u smjeru nalaženja rješenja, nego da će se sve raditi po starom, što znači da mi i dalje nećemo moći prometovati preko Mrtvaške u razdoblju od cca. dvije godine, što je za Ilovik nemoguće. To je egzekucija otoka'', poručuje Ladislav Radoslović.

Otkrio je da otočani zasad, dok radovi nisu počeli, sami organiziraju prijevoz preko Mrtvaške, kao i da učenici već tri dana ne mogu putovati do srednje škole.

''Ako nas već i misle izmjestiti, što je nedopustivo jer za to nema nikakve potrebe, ali da onda to barem učine s datum početka radova. Mi imamo situaciju da su nas izmijestili, a radova nema na vidiku. Ne slušaju nas ni u Ministarstvu ni investitor. Ovdje se dogodila greška na svim razinama'', kaže Radoslović.

Na pitanje kako se otočani osjećaju, kažu - loše. ''Ne znamo hoće li djeca moći u školu, bolesnici u bolnicu. Ne radi pošta, trgovina, nemamo nikakve opskrbe'', poručuje Radoslović i dodaje da od prosvjeda ne odustaju.

Pročitajte i ovo Projekt koji tjera s otoka Ilovika - 4 PRAVO NA ŽIVOT ''Ukinuta nam je brodska linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb''
Pročitajte i ovo Mještavi se protestno okupili na Iloviku - 2 Nezadovoljni mještani Trebao je to biti projekt koji će im olakšati život, a sad ih tjera s otoka: "Kompletan način života nam je na pauziranju"

''Ovo vodi u egzekuciju jedinog otoka na Jadranu koji je za 1000 posto povećao broj djece u zadnjih desetak godina'', zaključio je.

Odgovorili i iz Županije

Oglasio se i župan.

''Župan Zlatko Komadina u suradnji s resornim upravnim odjelom te ravnateljicom osnovne škole u Malom Lošinju dogovorio je rješavanje problema odvijanja nastave u područnoj školi na Iloviku. Naime, usprkos promjeni reda vožnje prema otoku Iloviku izvođenje nastave u kombinaciji razredne nastave odvijat će se nesmetano jer učiteljica živi i radi na otoku Iloviku. Učiteljica koja radi u kombinaciji predmetne nastave i putuje s Lošinja i u izmijenjenim okolnostima najranije bi u školu stigla ujutro u 9 i 30, a vratila se brodom u 12 i 30'', odgovaraju iz Primorsko-goranske županije.

Što sa srednjoškolcima?

Stanovnici su najavili da će, ako se takvo rješenje predloži na sastanku vijeća, odbiti ga.

''Sporno je to što nije riješeno pitanje srednjoškolaca u školu, nije riješeno pitanje opskrbe Ilovika, pošte, dakle sva moguća pitanja života na otoku. Pa ne možemo tako živjeti. Znači što, srednjoškolci ne moraju ići u školu jer srednja škola nije obavezna? Je li to odgovor župana'', pita se Ladislav Radoslović

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene