Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpisi predani, što sad?

Mislav Bago o mogućem referendumu protiv COVID potvrda: U kojem slučaju ga neće biti i koliko bi nas mogao koštati

Aktualno Galerija Mislav Bago - 4 Mislav Bago - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago - 3 Mislav Bago - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago - 2 Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago - 1 Galerija 1/4 >>
MOST je već proglasio pobjedu, no daleko je to od pobjede. Cijeli je niz prepreka do mogućeg referenduma, a objasnio ih je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Cijeli postupak može trajati ne tjednima, već mjesecima. U idealnim uvjetima Vlada bi mogla u 5, 6 mjesecu donijeti odluku o tome idemo li na referendum - Mislav Bago je naveo korake koji su potrebni da bi do toga došlo.

Kaže kako je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, danas primio referendumsku inicijativu i time automatski sve proslijedio Odboru za Ustav. "Oni bi trebali raspravljati i donijeti odluku da Vlada provjeri je li sve u skladu sa zakonom", rekao je Bago i dodao kako za to nema rokova, a ne zna se ni kad će plenarna sjednica koja slijedi nakon toga.

Nakon toga Ministarstvo uprave preuzima dokumentaciju i počinje provjera. Nakon što sve prebroji, Ministarstvo šalje na sjednicu Vlade, koja daje politički blagoslov i vraća se u Sabor na raspravu.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Nikola Grmoja "Odlučujmo zajedno" Zastupnici Mosta objavili broj prikupljenih potpisa. Petrov: "Ovo je pobjeda građana"

Sabor odlučuje o ustavnosti pitanja. Zastupnici mogu potvrditi da je sve po zakonu i ide se na referendum, ako imaju dvojbi, šalje se sve na Ustavni sud, objašnjava reporter.

Ustavni sud ima 30 dana da donese odluku i vraća se na Sabor. Ako Ustavni sud kaže da je sve u skladu s Ustavom ide se na referendum, ako dijelovi inicijative nisu u skladu s Ustavom, ništa od referenduma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponijelo ih? Sramotna fotografija na društvenim mrežama: Mostovci predali potpise u Sabor i pohvalili se referendumom

"Ako se u međuvremenu ukinu COVID potvrde, referenduma neće biti. Ako izađemo na referendum to će nas koštati 50 milijuna kuna, to je dosadašnja praksa", rekao je Bago.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta predaja u ponedjeljak u podne Grmoja o referendumu: "Sve je spremno za predaju, sve njihove namjere padaju u vodu, preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa"

Reporter je istaknuo i kako je prvi referendum u Hrvatskoj bio 1991. o neovisnosti Hrvatske, a drugi 2012. o ulasku u EU, a oba su pokrenuli Sabor i Vlada. Treći referendum, onaj o braku, prvi je koji je pokrenula građanska inicijativa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene