Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, poručila je svim stanovnicima Banovine da će država pomoći u obnovi gospodarstva na tom području.

Galerija


Šteta od potresa prijavljena je i na tri tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 750 obrta te više od 800 poduzeća. Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, upozorava poljoprivrednike na tom području da ne prodaju svoju stoku te obećava da će država pomoći u obnovi gospodarstva. Mogu li lokalni proizviđači prodati svoje proizvode tvrtki Pleter, koja je zadužena za pripremanje obroka na području Banovine?

''Mi smo već nekoliko puta reagirali tijekom pandemije COVID-19. Pomagali smo u otkupu mlijeka udaljenih malih mljekara, isto tako smo pomagali posebno prilikom potrebe otkupa u sektorima svinjogojstva i govedarstva. Što se tiče situacije na ovom području, dosada smo posredovali između onih koji žele svoje tržišne probleme riješiti, a ostali su zbog potresa bez tih mogućnosti i onih koji su u mogućnosti to otkupiti'', rekla je Vučković.

Naglasila je da je ministarstvo već posredovalo otkupom 114 grla krupne stoke, pomogli su malim mljekarskim farmama na području pogođenom potresom, a nisu bili na popisu krupnih distributera.

''Ako ne budemo mogli rješavati stvari na takav način, onda ćemo učiniti dodatne napore i korake, potrebno je osigurati opstanak svakog takvog poljoprivrednika'', komentirala je ministrica Vučković.

Ministar Radovan Fuchs Ministar obrazovanja Radovan Fuchs o odgodi i prijeporu oko nastave u Sisku: "Udovoljit ćemo svim željama"

Pleter građanima dijeli hranu u Petrinji Golemi redovi unatoč hladnoći i ledu: Koliko biste platili ovo što je danas skuhao Pleter?

Nažalost, i u ovakvoj situaciji postoje ljudi koji iskorištavaju situaciju te otkupljuju stoku po mnogo nižim cijenama na području Banije. ''Mi smo dali i pisane upute putem naših savjetničkih timova, trenutno brojimo 40 savjetnika na pogođenom terenu. Nastojimo da potpuna informacija o svakoj pomoći dođe jasno do svakog poljoprivrednika na pogođenom području'', rekla je.

''Nemojte prodavati stoku u bescjenje, ne trebate, tu je Hrvatska administracija, tu je hrvatska i poljoprivreda i prehrambena industrija koji su pokazali solidarnost i spremnost da pomognu po fer i tržišnim cijenama. Najbolje je da zadržite, a mi ćemo uz naše mjere i programe ruralnog razvoja obnoviti ta gospodarstva u potpunosti'', poručila je stanovnicima.

Jučer je puštena aplikacija za prijavu štete. ''Ukupni podaci govore da je od 3100 kontaktiranih ili obiđenih gospodarstava, njih oko 1340 ima štete na objektima za stočarsku proizvodnju. Malo manje od 200 je prijavilo štete na mehanizaciji i opremi, a nešto više od 50 na biljnoj proizvodnji'', objasnila je Vučković.

Rekla je da su to sve prihvatljivi troškovi za obnovu putem programa ruralnog razvoja, svjesni su da im građani zamjeraju preveliko administriranje, ali misli da najnovija postignuća govore da su na dobrom putu.

Novi potres kod Gline Novi potres kod Petrinje od 3,2 prema Richteru: "Treslo je od dvije do četiri sekunde"

Premijer Andrej Plenković Plenković o izjavi Dubravke Šuice: "Prvo morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova..."

''Isto tako radimo na potpunoj novoj proceduri koja će omogućiti brzu obnovu gospodarstava jer to je ono što ove županije sad trebaju, brzina će biti jako važna'', dodala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr