Nakon snažnog nevremena i tuče koji su pogodili područje Požegu, to su područje posjetili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Galerija Ministri obišli Požegu Posljedice nevremena u Požegi i okolici - 1 Posljedice nevremena u Požegi i okolici - 2 +3 Posljedice nevremena u Požegi i okolici - 3

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović posjetili su Požegu.

Vezani članci Ilustracija Snažno nevrijeme poharalo Sisak: Srušena stabla, s garaže odletio krov Snažno nevrijeme praćeno tučom poharalo Požegu i okolna sela - 17 Proglašena prirodna nepogoda: Poznat rok za prijavu štete od tuče u Požeštini

Sastali su se s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem zbog velikih šteta uslijed snažnog nevremena i jake tuče koja je pogodila dijelove Požeško-slavonske županije. Nakon sastanka u 10 sati očekuju se izjave za medije.

''Štete su ogromne. Materijalna vrijednost je višemilijunska'', kazala je županica.

Ministar Medved poručio je da će ''Vlada Republike Hrvatske u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica''. ''Bitno je naglasiti da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluke koje će biti usmjerene konkretnoj pomoći'', rekao je.

''Kod poljoprivrede su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati'', dodao je Medved. Gradonačelnik Požege je otkrio da su voćke uništene do neprepoznatljivosti, a u tijeku je čišćenje ulica nakon nevremena. Očekuje financijsku pomoć Vlade. Marija Vučković dodala je da su na mnogim gospodarstvima nastale stopostotne štete.

Ministar hrvatskih branitelja je odgovorio i na pitanje o protugradnoj obrani.

''Može se prepustiti struci i analizama u kojoj bi mjeri ili ne bi pomogla protugradna obrana. Sve su učestalije ovakve prirodne nepogodne. Nažalost, ne možemo ih predvidjeti i ne možemo prevenirati. Važno je sačuvati ljudske živote i naglasiti poziciju i ulogu operativnih snaga sustava Civilne zaštite. Možemo zaštiti ljudske živote, a onda slijedi sanacija'', kaže Medved.

Ministar Aladrović kazao je da se ''slobodno može reći da je riječ o prirodnoj katastrofi''.

''Moramo biti svjesni da se u Požeško-slavonskoj županiji se puno ljudi bavi poljoprivredom i ona je bitna. Svima koji imaju takvu štetu da u pitanje dolazi njihova poslovna aktivnost moramo pomoći'', zaključio je. Otkrio je i jesu li u nevremenu stradali i voćnjaci njegove obitelji. ''Oni su u Pleternici i koliko mi je poznato nije bilo štete'', rekao je Aladrović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju