Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nedostatak infrastrukture

Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati! Ministarstvo to želi promijeniti, no nema novca niti bazena…

Aktualno Galerija Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 5 Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 4 Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bazen, ilustracija Bazen, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +1 Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 2 Galerija 1/6 >>
Iako smo Mediteranska zemlja, u Hrvatskoj između 40 i 70 posto djece ne zna plivati. Zato iz Ministarstva turizma i sporta traže ponovno uvođenje obavezne obuke plivanja za najmlađe učenike. No, može li se to i ostvariti?

Velik broj djece u zemlji ne zna plivati, a plivačka nepismenost obuhvaća i pola djece. Ne postoji jedinstvena statistika i taj se neslavni postotak neplivača razlikuje od županije do županije, pa primjerice u Istri ne zna plivati trideset posto učenika drugog razreda, dok u Osječko-baranjskoj županiji njih čak 67 posto.

Pročitajte i ovo Plivanje za doček - 1 Silvestrovo Posljednji pozdravi 2023. godini uz tradicionalno kupanje: "Htjeli smo obilježiti kraj ove godine na lijep način" Slika nije dostupna Inspiracija svima Ovi su mladi ljudi dokaz da NIŠTA NIJE NEMOGUĆE...

Stoga Ministarstvo turizma i sporta planira kroz sport i igru provesti da se obavezna obuka neplivača vrati u školske klupe. Iz Državnog pedagoškog standarda ispala je 2010. godine. Pa je iz obaveze, u praksi prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama. Ili projektima kao što je Hrvatska pliva.

"Definiran je da tako kažem jedan jedinstveni program gdje se na natječaj javljaju udruge i plivački klubovi sa lokane razine sa ciljem smanjivanja plivačke nepismenosti. Ove godine je bilo nešto više od 3 milijuna za taj projekt“, istaknuo je ravnatelj uprave za sport.

No, novca nije bilo za sve, pa bi uvođenje u kurikulum riješilo taj problem, no ima jako puno infrastrukturnih izazova kod toga s obzirom da neki gradovi uopće nemaju bazene, ni pristup moru, jezeru, niti nečem gdje bi mogli to odraditi.

A upravo su oni, učenici nižih razreda osnovne škole, u idealnom dobu za savladavanje plivanja, kako treneri smatraju, dijela osnovne kulture djece koje im jednoga dana, mogla spasiti život.

Više o plivačkoj nepismenosti kod Hrvata doznajte u videu priloženom u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene