Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dragutin Roksandić, profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje na stručnome skupu u Vukovaru umjesto pozvanoga Vasilija Krestića jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa naložilo promjenu predavača, objavio je privremeni ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.


Filipović navodi kako je Ministarstvo naložilo Krestićevu promjenu još u petak te da je, na temelju zahtjeva Ministarstva, dogovoreno da predavanje na stručnome skupu u Vukovaru 10. siječnja održi profesor Dragutin Roksandić.

Vezani članci Stjepan Sučić Državni tajnik kršio mjere pa vrijeđao policajce u kafiću i razbio vrata u postaji. Glasnogovornik Vlade: "Ako je to istina, takvo ponašanje je potpuno neprimjereno" Kolona sjećanja u Vukovaru - 1 Četvorica policajaca koja su osiguravala Kolonu sjećanja u Vukovaru pozitivna na koronavirus. Zaraženo još nekoliko policajaca iz njihove jedinice

U vezi najave kako će u Vukovaru predavanje održati Vasilije Krestić danas je skupina od osamnaest redovitih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) uputila Izjavu u kojoj ističe kako je neprimjereno i neuljudno da u Vukovar 10. siječnja dolazi održati predavanje Vasilije Krestić, jedan od tvoraca Memoranduma SANU i tvoraca sintagme o Hrvatima kao genocidnom narodu.

U Izjavi, stoji i kako je, prema Katalogu stručnoga osposobljavanja nastavnika za 2007., koji je donijela Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, s potpisom ravnatelja Agencije Vinka Filipovića, za 10. siječnja u Vukovaru predviđeno predavanje Vasilija Krestića pod nazivom 'Historija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji'.

S tim u vezi, Vinko Filipović pak navodi kako je povučen postojeći Katalog stručnih skupova dok se ne dovrši novi, izmjenjeni, da je u Agenciji za odgoj i obrazovanje pokrenuta interna istraga kako bi se utvrdila odgovornost zbog pozivanja Vasilija Krestića za predavača.

Filipović dodaje da je stručni skup u Vukovaru planirao savjetnik za učitelje i nastavnike srpske nacionalne manjine Berislav Đekić i izražava žaljenje zbog toga, kako je ocijenio, velikoga propusta, dodajući da će protiv odgovornih biti poduzete odgovarajuće sankcije.

U priopćenju Ministarstvo je potvrdilo da je hitno naložilo povlačenje spomenutoga kataloga i promjenu predavača na
stručnome skupu, nakon što je prošli tjedan obaviješteno da se u Katalogu stručnog osposobljavanja nastavnika za 2007. Agencije za odgoj i obrazovanje, kao jedan od predavača nalazi i Vasilije Krestić, koji je jedan od potpisnika Memoranduma SANU.

Ističe se kako je Ministarstvo hitno naložilo povlačenje spomenutoga kataloga i promjenu predavača na stručnome skupu u Vukovaru, te da je odmah pokrenuta interna istraga u Agenciji za odgoj i obrazovanje kako bi se utvrdile odgovorne osobe za ovaj nezamisliv i nedopustiv propust te kako bi se protiv odgovornih osoba poduzele odgovarajuće sankcije.