Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo tvrdi

"Cijena električne energije za građane bit će niža u odnosu na 2016."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stižu i prve reakcije na najavu ministra energetike Slavena Dobrovića o povećanju naknade za obnovljive izvore energije. Oporba to vidi kao novi udar na najsiromašniji sloj građana, a Ministartvo tvrdi - cijene će biti niže nego u 2016. godini.

Nakon izjave ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića da će do povećanja naknade za obnovljive izvore energije ali da to neće uzrokovati veće cijene električne energije u odnosu na 2016. godinu, reagirala je oporba. Dobrovićevu izjavu ocijenili su najavom novog udara na standard građana.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, priopćenjem su dodatno pojasnili o čemu je riječ. Naravno, za sve loše optužili su prethodnu Vladu (SDP-HNS). Tvrde da će i uz povećanja, cijena električne energije biti niža u odnosu na 2016. godinu.

"Prema modelima koje je Ministarstvo izradilo cijena električne energije za građane bit će niža u odnosu na 2016.

Ministarstvo čini sve kako bi spriječilo da se loše odluke bivše Vlade (SDP-HNS), a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana. Kao što znate bivša Vlada je 2013. enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane. Preuzete obaveze samo za 2017. godinu iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna.

Donošenjem Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u prosincu 2016. spriječeno je značajno poskupljenje do kojega je trebalo doći 1. 1. 2017. Također je smanjen PDV na električnu energiju. To je bio prvi korak koji smo poduzeli te se odmah krenulo u pripremu paketa mjera koje će za građane značiti manju cijenu električne energije, što smo od početka i najavljivali.

Modeli se u ovom trenutku razmatraju i usuglašavaju na razini Vlade RH zajedno s ostalim ministarstvima. Važno je istaknuti da je, uz djelomično povećanje iznosa naknade te uzimajući u obzir smanjenje PDV-a na električnu energiju, krajnji rezultat predloženih modela niža cijena električne energije za građane u odnosu na cijenu koju su plaćali u 2016. godini", piše u priopćenju Ministarstva.

Reakcija iz SDP-a

Na promjenu cijena struje nije dugo trebalo čekati reakcije iz oporbe, a prvi je to učinio SDP.

Ministri iz Plenkovićeve Vlade najavili su danas novi udar na standard hrvatskih građana, piše u priopćenju SDP-a. Postalo je naime jasno, kažu iz SDP-a, da se u Vladinoj kuhinji sprema poskupljenje električne energije za građane i gospodarstvo, što će gotovo sigurno imati lančani učinak i uzrokovati veće cijene hrane i ostalih životnih potrepština.

Prije samo nekoliko mjeseci, Vlada je obećala kako će porezna reforma građanima donijeti bolji život. Između ostalog, manji PDV na struju trebao im je olakšati život i umanjiti njezine negativne učinke, pogotovo najsiromašnijima koji nisu dobili ništa, tvrde iz SDP-a. "Priča oko porezne reforme nije izdržala niti dva puna mjeseca, a građanima se uzima opet", dodaju.

"Poskupljenje struje još je jedan izravni udar na najsiromašnije hrvatske građane. I to samo dva mjeseca nakon porezne reforme. Skuplja struja znači skuplje grijanje i hranu, koja je u našoj zemlji ionako preskupa. Očito je da se Plenković brine samo za elitu i to iz interesa. Dobrobit najugroženijih u društvu ga ne zanima", dodao je šef SDP-a Davor Bernardić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene