Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje reda

NOVI PLAN MINISTRA ZDRAVSTVA Što će se točno kontrolirati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva dosjetio se kako barem djelomično uvesti reda u zdravstveni sustav. Pa je najavio kontrole rada liječnika. Što će se točno kontrolirati i što na najnoviju ministrovu akciju kažu sami liječnici?

Od ranog jutra, dr. Hrvoje Jurin je u punom pogonu u Klinici za bolesti srca i krvnih žila u KBC Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Ujutro rješavate vizitu na Odjelu, nakon toga odlazite u ambulantu, pa opet na Odjel. I nerijetko dan traje iza 4 sata", priča. I svakim danom, sve je teže.

"Postaje sve teže i teže jer je obim posla postao jako velik, jer je pritisak prijema pacijenata jako velik. Mi pokušavamo održati kvalitetu na visokoj razini", kaže doktor Jurin.

Na kvalitetu u zdravstvu misli i ministar zdravstva koji je najavio pojačane kontrole rada liječnika. Za ravnatelja KBC-a Zagreb to je dobra ideja.

"Naravno da se obim posla pojedinog liječnika može vidjeti kroz njegov učinak, kroz njegovu fakturiranu realizaciju koju redovito dajemo HZZO-u", kaže Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Vjeruje kako će ovakva mjera biti motivirajuća za sve.

"Imate više, a i manje ambicioznih ljudi. Imate doktora koji imaju više i manje pacijenata. Dakle, sigurno da je ideja dobra i motivirajuća, pa čak i za one doktore koji imaju manje pacijenata", kaže Ćorušić.

U nekim europskim zemljama postoji praksa nagrađivanja i kažnjavanja liječnika. Što o tome misle pacijenti?

"Sve po zaslugama! Tko radi korektno treba mu dati nagradu, a tko ne, nek promijeni zanimanje", kaže jedan.

"Ima onih koji se trude, koji su pristupačni i trude se oko pacijenata- sigurno da bi trebali imati nekakav vid nagrade", kaže drugi građanin.

I bolnički liječnici su za kontrolu njihova rada.

"Na način da se stvore adekvatni zakonski okviri, vremensko-kadrovski normativi kojima će se nešto moći s nečim kontrolirati i uspoređivati", kaže Ivan Vukoja iz HUBOL-a.

No, upozoravaju kako država treba odrediti stimulacije za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj, jer....

"Svaka pomisao na vraćanje bilo kakvog oblika penalizacijskog sustava nedvojbeno će dovesti do urušaja zdravstvenog sustava u periodu od 5 do 7 godina", kaže Vukoja.

Čije će posljedice, kažu, najviše osjetiti, hrvatski građani.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene