Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O teškim optužbama koje su na konferenciji za novinare iznijeli iz nevladinih udruga u Dnevniku Nove TV govorio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.


Gospodine Orepiću jesu li ove optužbe točne?

Nisu, ja poštujem uistinu rad nevladinih udruga jer sam ja dugo bio jedan od njih, međutim pozivam ih na suradnju da sve stvari koje upućuju na takva nekakva postupanja upute u najbliže policijsku postaju, ja ih uvjeravam da ćemo izvršiti detaljne istrage i da ćemo izvršiti postupanja ako je bilo bilo kakvih prekoračenja ovlasti.

Vezani članci Zgrade, ilustracija - 1 Zločinačko udruženje iz Pule: Zaradili 3,7 milijuna kuna prodajući nekretnine koje nisu njihove Rt Kamenjak Kupači, oprez: U Istri se teško ozlijedila 22-godišnjakinja. Skočila u more s visine od 14 metara

No u ovom je trenutku najvažnije reći slijedeće, ono što možemo nazvati migrantskim valom, sada u ovom trenutku, odnosno ako je netko migrant i ako traži pomoć danas je to jako jednostavno i jasno je definirano, postoje prihvatni centri, i naglašavam obavezu svakog migranta on kada prijeđe u prvu sigurnu zemlju dužan je javit se vlastima i zatražiti zaštitu koju od njih traži. Međutim ovo sve, ovo sve što se događa na hrvatskoj granici, sada prema Srbiji su ilegalni prelasci osoba i stvari i hrvatska policija ima zadaću da spriječava te ilegalne prelaske i mi ćemo to raditi jer je to naš posao.

Pozvali ste nevladine udruge na suradnju, jeste li do sada primili neke prijave, jer iz nevladinih udruga kažu da policija ovo radi da bi spriječili tražitelje azila da zatraže azil?

Nemam saznanja da su do nas došle prijave o takvom postupanju, međutim moram naglasiti da osobe koje ilegalno prijeđu hrvatsku granicu na neki način izbjegavaju tražiti azil jer u onom trenutku kada bi se oni prijavili Hrvatska bi bila prva zemlja u koju su se prijavili prilikom ulaska u Europsku uniju i oni kada bi napustili Hrvatsku bili bi vraćeni u Hrvatsku po Dublinskom sporazumu kojeg mi izričito poštujemo i držimo se tog dogovora.

Koliko je migranata zatražilo azil, a koliko ga je dobilo?

Imamo skoro 2300 tražitelja azila, 112 ih je do sada odobreno, a čitav ih je niz odbijeno samo zato što nisu ni podneseni, izbjegavali su podnijeti zahtjev. Znači vraćamo se na činjenicu da ovo sve što se događa na granicama uglavnom se radi o osobama koje ilegalno prelaze granicu, odnosno o krijumčarenju ljudi, koje mi uspješno spriječavamo. Na to upućuju podaci da smo samo prošle godine smo imali 139 kaznenih djela koja terete 159 osoba. uspješno spriječavamo ilegalne prelaske na hrvatskim granicama i to unosi nervozu raznim krijumčarima.

Koliko je do sada hrvatska vratila izbjeglica, a koliko su ih nama druge zemlje vratile?

U Republici Hrvatskoj u ovom trenutku po svim osnovama na koje nas obvezuju akti Europske unije imamo u ovom trenutku 612 ljudi. Znači ta nekakva migrantska problematika, možemo je zanemariti. znači mi jednostavno nemamo problem što se tiče migranata u RH.

Uputili ste javni poziv nevladinim udrugama, mislite li bi da bi jedan sastanak s njima riješio te probleme, jer kako kažete do sada niste dobili nikakve konkretne dokaze?

Mi smo i predvidjeli jedan sastanak s njima već u ponedjeljak. Tražimo intezivnu suradnju, jer to su naši zajednički izazovi, a pozivam i sve te koji se nazivaju migrantima da se uredno prijavljuju u prvoj sigurnoj zemlji u koju prijeđu i da tamo zatraže azil i dobit će zaštit koja je potrebna. Ilegalne procese Hrvatska će na svojim granicama budite uvjereni spriječiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr