Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon tržišta, zbog ruske zabrane uvoza iz Europske unije, kaže kako bi naše tržište moglo biti preplavljeno voćem i povrćem iz uvoza. Iako je zabrana ublažena, Hrvatska trenutačno s voćem, konkretnije jabukama, ima drugi problem - ukradenim, otrovanim jabukama - nema ni traga.


Zbog krađe otrovnih jabuka pojačane su inspekcije na hrvatskim tržnicama kako nekoliko tona jabuka špricanih pesticidima, ne bi završilo na tržištu. Jer nitko im ne može ući u trag. 'Ne znam može li vam MUP odgovoriti, jer 4 dana nakon krađe ona nije prijavljena. Ako gledamo matematiku za 20 tona jabuka treba jako velik broj radnika, šleper...', kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vezani članci Talijanska policija pronašla pošiljku kalašnjikova među jabukama 01 Što su sočne ove jabuke: Talijanska policija u voćarni pronašla skriveno oružje Ukradeni bicikli, ilustracija "Operirali" po Zagrebu: Četvorica muškaraca krala bicikle, provaljivali u caffe i samoposlužne aparate

Stoga ministar dvoji o količini ukradenih jabuka i gdje su one završile. No, Hrvatska bi problem mogla imati s jabukama iz Europe, koje zbog zabrane neće moći u Rusiju, a mogle bi dospjeti u Hrvatsku.

Inspektori u potrazi za ukradenim jabukama

Sljedeći tjedan vijeće ministara trebalo bi usvojiti paket od 125 milijuna eura pomoći voćarima i povrćarima. 'Iskoristit ćemo maksimalno sve alate i modele koje imamo iz proračuna EU i ono što nam se dozvoljava iz našeg proračuna da kompenziramo negativne učinke zabrane uvoza u Rusku federaciju', dodaje Jakovina.

Proizvođačima maslaca, mlijeka u prahu i sireva Europska će unija platiti skladištenje. No, ne zna se još za koje sireve, kao ni s koliko novca. Hrvatska inače u Rusiju, prema podacima HGK, izveze svega 1, 5 posto ukupnog izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, odnosno oko 25 milijuna dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook