Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasilo se i ministarstvo

Malenica nakon Mamićeve presice: "Očekujem očitovanje sudaca i reakcije nadležnih tijela"

Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora, obratio se javnosti iz Mostara te je za uzimanje mita teško optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, potom trojicu sudaca osječkog Županijskog suda, jednog suca Visokog prekršajnog suda, a prozvao je i predsjednika osječkog Županijskog suda.

Mamić tvrdi da je jednom od osječkih sudaca dao 500 tisuća eura kako bi podijelio novac s još dvojicom, a s ciljem da pomognu Mamiću u postupcima protiv njega na tom sudu. Reakciju smo tražili od prozvanih sudaca, neki su bez komentara, a neki ni ne odgovaraju na poziv. Predsjednik osječkog suda Zvonko Vrban odgovorio nam je da se nada da će se sve istražiti i ustanoviti što je istina, a što nije.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac" Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da se radi o teškim optužbama.

"Riječ je o teškim i ozbiljnim optužbama na račun niz sudaca ovdje u RH. Ja očekujem i njihovo očitovanje, ali i reakcije nadležnih tijela da utvrde jesu li te optužbe koje su danas iznesene utemeljene i da sukladno tome pokrenu određene procesude. Jesu ozbiljne optužbe, ali vjerujem da će DORH i USKOK reagirati u ovoj situaciji", kazao je ministar Malenica.

Na pitanje vjeruje li u te optužbe, Malenica je odgovorio: "Meni je teško vjerovati to u ovom trenutku, međutim tu su nadležna tijela koja trebaju ispitati te optužbe i postupiti temeljem propisa. Svi suci su položili prisegu za časno i pošteno obavljanje sudačke dužnosti, zato očekujem od nadležnih tijela, ne samo od DORH-a nego i od Državnog sudbenog vijeća, da reagiraju".

Postoji mogućnost izvršenja kazne u BiH

 

Oko izdržavanja zatvorske kazne oglasilo se i ministarstvo pravosuđa. Hrvatska je već dvaput zatražila Mamićevo izručenje, a BiH odbila. Sudska presuda nakon pravomoćnosti mora postati i izvršna, a nakon toga zagrebački Županijski sud potom treba donijeti odluku o upućivanju na izvršenje kazne. Ako se Mamića ne izruči, a ne pojavi se ni u Hrvatskoj,
pokreće se postupak izvršenja kazne u BiH.

"Ali nama preostaje alat ako se ne bi dogodilo da Zdravko Mamić sam ne pristupi na izdržavanje kazne, što nije nemoguća varijanta, nama ostaje da zatražimo da se pravomoćna kazna izvrši u BiH", kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene