Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad nema problema

Ministar Ostojić: Hrvatska će zaustaviti prijem izbjeglica ako se zaustavi prolaz prema Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak da će Hrvatska zaustaviti prijem izbjeglica ako bude zaustavljen njihov prolaz na ruti prema Njemačkoj.

Na redovitoj konferenciji za novinare u tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu, ministar Ostojić je potvrdio da je na tranzitnoj, izbjegličkoj ruti u ponedjeljak zabilježen višesatni zastoj od 16 do 23,30 sati, zbog nenajavljene odluke austrijskog stožera koji upravlja trenutačnom izbjegličkom krizom. No, sada, rekao je, prolaz izbjeglica teče bez problema, a Njemačka i dalje prima oko 6.500 izbjeglica dnevno. Kroz Hrvatsku je dosad prošlo 405.530 izbjeglica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA NAVALA U KAMP 'Ovo je najteži dan od početka krize - teško je gledati promrzlu djecu i bose trudnice' Slika nije dostupna Razvukli žicu Mađarska zatvorila granicu - U posljednjem vlaku velik broj iscrpljene i bolesne djece

Ostojić je ponovio da je izbjegličkom rutom kroz Hrvatsku prošao i osumnjičeni za sudioništvo u terorističkom napadu u Parizu, s putovnicom koja je osvanula u medijima što je ocijenio neprimjerenim jer se time ugrožava istraga. Ponovio je i da hrvatska policija o osumnjičenom, u vrijeme njegovog prolaska kroz Hrvatsku, nije imala podatke koji bi ukazivali da se radi o sumnjivoj osobi te podsjetio kako je ista osoba, nakon Hrvatske, ušla u Mađarsku, te da je prošla kroz još dvije zemlje schengenske zone.

"Od početka govorim da se među izbjeglicama može naći osoba koja koristi izbjeglički val, ali ljudi i bježe od terora koji se dogodio i u Parizu. Jasno treba razlikovati kriminalce teroriste od onih koji bježe od rata", rekao je Ostojić.

Jačanje granične kontrole u Europi jedino potiče kršenje ljudskih prava

Ostojić je, vezano uz podizanje stupnja sigurnosti u Hrvatskoj, rekao da su mjere od početka na visokoj razini te da izbjeglice prolaze kontrole kojima se želi osigurati sigurnost za hrvatske građane, ali i sigurnost izbjeglica i osoba angažiranih u izbjegličkom centru.

Ocijenio je krnjim današnji sastanak ministara u Ljubljani jer ne obuhvaća sve zemlje sudionice dogovora oko izbjegličke krize, na ruti od Turske do Njemačke. Prema njegovim riječima, od 25. listopada je prošlo dovoljno vremena da svi uspostave dogovorene standarde za prolaz izbjeglica.

U petak je sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu iniciran terorističkim napadom u Parizu na kojem će biti riječi o poduzimanju mjera na sprečavanju novih napada, no nije predviđena tema vezana uz prolaz izbjeglica, dodao je.

Na upit novinara, ministar je komentirao prijetnje koje, nakon terorističkog napada u Parizu, preko internetskih portala stižu iz Bosne i Hercegovine. Ostojić kaže da sa susjednom zemljom postoji pojačana komunikacija još od napada na magazin Charlie Hebdo i ubojstva policajca u Zvorniku (BiH). Za prijetnje koje stižu preko web portala Ostojić kaže da ne može reći da su glupost pa ih provjerava sigurnosno obavještajna agencija. "Nije to gubitak vremena, moramo uzeti u obzir da je bilo na desetke slučajeva širenja lažnih vijesti i panike. Sustav mora reagirati, a nakon toga ih, kroz procjenu rizika, eliminirati", rekao je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene