Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAMETNI I GLUPI KLIJENTI

Ministar Marić o jezivoj prevari banke i pokradenih 50.000 klijenata. HANFA reagirala tek po prijavi zviždačice, ministar tvrdi da su reagirali - dobro

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je ispovijest zviždačice Sanje Mehinović o varanju više desetaka tisuća klijenata koji su plaćali namjerno krivo izračunatu višu ratu na leasing kredite. Prevaru je utvrdila HANFA, ali tek po prijavi bivše direktorice u RBA Leasingu. Ministar smatra da u postupanju regulatorne agencije HANFA-e nije bilo grešaka.

Ministar Marić komentirao je ispovijest zviždačice Sanje Mehinović da je RBA Leasing godinama varao klijente na leasing-kreditima, odnosno da je klijentima namjerno krivo izračunavao rate kredita. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriptovalute Poslali važno upozorenje: Ne poslujte s ovim društvima koja se bave virtualnim valutama Banke i depozitari (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hanfa upozorava Građani, oprez, nove laži o mirovinama! Pripazite na ovu tajvansku tvrtku

Mehinović je prijavila HANFA-i da je RBA Leasing godinama izračunavao više rate, a HANFA je potvrdila prijevaru. 

Zahvaljujući Mehinovićinoj prijavi, regulator je utvrdio kako je leasing-kuća u vlasništvu banke suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavala rate otplate za korisnike leasinga.

Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, teška je 700 milijuna, a prevareno je oko 50 tisuća klijenata.

Mehinović je isto tako Indexu otkrila kako je njezina kuća dijelila klijente na glupe i pametne, odnosno na one koji bi mogli otkriti prevaru, pa su im zaračunavali prave rate, te glupe, koji su na kraju bili oštećeni.

Ministar Marić tvrdi da je HANFA reagirala po prijavi i dobro. Nije mu sporno to što je HANFA reagirala tek po prijavi iako je dužna kontrolirati i djelovati i prije prijave.

"HANFA je regulator, a regulator je reagirao odmah. Na građanima je da prijave ako imaju informacije. Regulator je dužan djelovati, a HANFA je djelovala dobro", kazao je Marić. 

Sama HANFA je potvrdila da se radi o iznosu od 700.000 milijuna kuna. Guverner HNB-a Vujčić kaže kako takve stvari trebaju biti sankcionirane. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene