Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdili kreditni rejting Hrvatske

Marić zadovoljan kreditnim rejtingom: ''Pokazali su stabilnost vladinih politika''

Ministar financija Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr
Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako je zadovoljan najnovijim izvješćem kreditne agencije Fitch koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-. Istaknuo je kako je najvažnije da je ovo dokazalo da agencija ima povjerenja u ''stabilnost i sposobnost Vlade da se nosi s ovom krizom''.

U izvješću Fitcha očekuje se pad BDP-a od 9 posto, a drastičniji pad usporili su dobri izvozni rezultati.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati Zdravko Marić INTERVJU ZA DNEVNIK NOVE TV Ministar financija o potporama za poduzetnike: "Slobodno možemo reći da će vrijediti cijelu veljaču"

Marić je zadovoljan što je Hrvatska zadržala svoj investicijski rejting i kaže kako je Vlada još i opreznija u svojim prognozama.

Naglasio je kako Fitchova potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske naglašava njezinu sposobnost nošenja s krizom na odgovarajući način, te sugerira da će Hrvatska postići gospodarski oporavak bez značajnijih neravnoteža.

Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije.

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. Vlada RH predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.

O izvješću agencije Fitch oglasio se i premijer Plenković.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene