Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeteći ton

Ministar iz BiH poslao pismo Butkoviću: BiH će blokirati izgradnju mosta izlaskom iz ugovora o granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je pismo hrvatskom ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

"Pozivamo vaše ministarstvo kao i Vladu Republike Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkoga mosta te da izravno preko ministarstva ili vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Republike Hrvatske stupite u bilateralne pregovore s nadležnim tijelima BiH, te da se na načelima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i RH zaključenjem i ratificiranjem međunarodnih bilateralnih ugovora, a koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu kako sukladno unutarnjem zakonodavstvu tako i u skladu s pravima međunarodnog prava", navodi se u pismu kojega je ministar Osmanović uputio kolegi Butkoviću.

Pismo je upućeno i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, europskom povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te šefu Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.
Pri tome ministar Osmanović, koji se kao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović protivi izgradnji Pelješkoga mosta, navodi da je prethodno potrebno provesti razgraničenje BiH i RH na moru.

"Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležna tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava", naveo je Osmanović.

Vodeći hrvatski i srpski dužnosnici u BiH, predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije su izjavili kako se ne protive izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da je povezivanje teritorija legitimno pravo Republike Hrvatske. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti Pelješki most Ispunjena očekivanja FOTO Godinu dana Pelješkog mosta: Pogledajte brojke, impresivne su

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene