Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Primorac o ulaganjima u narodne obveznice: "Vjerujem da će građani prepoznati priliku." Otkrio i je li mu supruga dala zeleno svjetlo

Aktualno Galerija Marko Primorac, ministar - 3 Marko Primorac, ministar - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Marko Primorac, ministar - 4 Marko Primorac, ministar - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Marko Primorac, ministar - 5 Marko Primorac, ministar - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Marko Primorac, ministar - 2 Marko Primorac, ministar - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Marko Primorac, ministar - 1 Galerija 1/5 >>
Ministarstvo financija objavilo je poziv za ulagače u dugo najavljivane narodne obveznice. Sve detalje o ulaganju u obveznice ministar financija Marko Primorac otkrio je u Dnevniku Nove TV. S njim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Ministarstvo financija objavilo je poziv za ulagače u dugo najavljivane narodne obveznice. Minimalni ulog iznosi 500 eura, a kamata bi trebala minimalno iznositi 3,25 posto godišnje na rok od dvije godine.

Svi građani zainteresirani za to ulaganje moći će iskazati svoj interes za kupnju obveznica putem domaćih banaka već od srijede, a proces upisa trajat će tjedan dana.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Procjena rizika ili nepovjerenje? Plenković pozvao građane da ulažu u narodne obveznice. Primorac mora prvo razgovarati sa ženom, a Butković kaže: ''Nisam taj tip''

Kako uložiti, na koji se šalter javiti, pitanja su na koja je odgovorio ministar financija Marko Primorac u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje zašto je ministar mora, prometa i veza Oleg Butković bio suzdržan oko kupovine obveznica i rekao da ih neće kupiti, navodi kako je o tome bilo riječ na sjednici Vlade i poteglo se pitanje mogućeg sukoba interesa ako ulažu u državne obveznice.

"U tom smo kontekstu bili malo suzdržaniji nego što bismo inače bili. Nismo znali na koji bi to način netko mogao protumačiti", kazao je.

"Sada kad izlaze državne obveznice, da netko ne bi mislio kako smo mi to zbog sebe organizirali, tu emisiju. Poslali smo upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nema zapreka. Uložit ću u obveznice sigurno, supruga je dala zeleno svjetlo", rekao je Primorac. Za ministra Butkovića kaže kako se nije čuo s njim, ali vjeruje da će nakon izjave Povjerenstva i on uložiti.

"Dobra prilika za sve građane"

"Mislim da je ovo dobra prilika za sve građane, sve one koji imaju depozite na štednji, pogotovo ako su oročeni na neko vrijeme, pri čemu su kamatne stope na te depozite niske. Mislim da je ovo je dobra ulagačka prilika i da će je građani prepoznati", dodao je.

Ako se netko odluči kupiti obveznice pa se predomisli jer mu treba novac, Primorac navodi kako postoji mogućnost da se ostvari manje od onoga što je uloženo.

"To smo kontinuirano isticali od samog početka - obveznica je općenito jedan dužnički vrijednosni instrument koji jamči isplatu nominalne vrijednosti i one kuponske kamate po isteku roka dospijeća", rekao je Primorac.

"Ako netko drži tu obveznicu do roka dospijeća, on će sigurno ostvariti nominalnu vrijednost i kuponsku kamatu. Rekao bih da oni građani i građanke koji misle da će im trebati novac unutar te dvije godine i misle prodavati obveznicu - sugerirao bih im da ne ulaze u tu priču", upozorio je Primorac.

"Ako netko misli kratkoročnije od dvije godine imati tu obveznicu, mislim da bi to bila 'igra za investitore' i one koji nešto o tome znaju. Ako postoje građani koji planiraju nešto takvo napraviti, savjetovao bih im da se konzultiraju sa svojim savjetnicima", dodao je.

Kamo odlazi novac građana?

Na pitanje što će država s novcem koji građani ulože, odgovara da će se refinancirati postojeće obveze.

"Nama u travnju dolazi jedna obveznica od milijardu i pol dolara, u studenome imamo više od 11 milijardi kuna, oko milijardu i pol eura, u siječnju sljedeće godine milijardu i 750 milijuna dolara, imamo trezorske zapise koji nam dolaze na naplatu i niz obveza koje refinanciramo. Ovo je izdanje, prije svega, namijenjeno refinanciranju postojećih obveza", pojasnio je.

Ivica Todorić nedavno je izjavio kako država skuplja novac kojim će njega isplatiti. Primorac navodi da nije čuo za tu izjavu.

Obveznice od 22. veljače

Građani od 22. veljače mogu kupiti obveznice. "Ovo radimo prvi put i nas isto tako zanima koliki će biti interes građana. Mislim da je ovo vrlo dobra prilika kada govorimo o mogućnosti ulaganja za hrvatske građane pri trenutačnim prinosima i kamatnim stopama", rekao je Primorac.

"S obzirom na to da se prvi put radi ovakvo nešto, ne znamo kakav će biti interes. Željeli smo biti i pomalo oprezni i ne najavljivati i provoditi nekakve velike 'nagovaračke' kampanje. Obveznica je instrument koji nije jednostavan - ako netko izlazi iz obveznice prije isteka roka dospijeća, izračun samih prinosa vrlo je kompleksan", kazao je Primorac.

"Svakako, ako netko hoće držati obveznicu do kraja, može biti siguran", dodao je.

Komentirao prosječnu plaću

Prosječna plaća u Hrvatskoj je za samo 150 eura veća od slovenskog minimalca.

"Razlike u plaćama rezultat su niza čimbenika, jedan od njih je i produktivnost rada. Mislim da je to nešto na što trebamo staviti naglasak u budućnosti", kazao je Primorac.

"Mi smo u proteklih mjesec dana imali i nekoliko izvještaja Svjetske banke i Europske investicijske banke koji su govorili o produktivnosti rada u Hrvatskoj", rekao je i dodao kako se tu radi o tome da se uloženim jedinicama rada ostvaruje premalo dodane vrijednosti.

"Trebali bismo se orijentirati prema proizvodima veće dodane vrijednosti, ulagati u istraživanje i razvoj i visoke, nove, moderne tehnologije", dodao je.

"Nama su u proteklih nekoliko godina i prosječna i medijalna plaća znatno rasle. To su činjenice koje nitko ne može osporiti", rekao je i dodao da će Vlada dati sve od sebe kako bi vodila odgovornu politiku i učinila sve što može da bi plaća i dalje rasla.

Najavljena ogromna poskupljenja

Veliki dobavljači najavili su ogromna poskupljenja, do 20 i 30 posto. Primorac kaže kako za to nije čuo. 

"Nisam upoznat s tom informacijom. Mi ćemo se truditi da napravimo sve što možemo kako bismo ublažili inflaciju", dodao je.

"Već u siječnju, pa i u prosincu, svjedočili smo blažem porastu cijena. On je u studenome bio 13,5 posto, u prosincu 13,1, u siječnju 12,7 posto. Nadamo se da je tome porastu cijena kraj i da ćemo dalje ići k smanjivanju", rekao je Primorac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijedne milijardu eura Država se opet zadužuje, građani bi ovaj put mogli nešto i zaraditi: Pogledajte sve detalje prodaje narodnih obveznica

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene