Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradnja i povećani troškovi

Ministar odustao od jacuzzija, za sve okrivio novinarku Dnevnika Nove TV: Bavi li se USKOK gradnjom vojnog nebodera?

Ipak ništa od ugradnje jacuzzija na zadnjem katu vojnog nebodera na zagrebačkom Črnomercu. Iako je prije samo 48 sati uvjeravao da se to ne može, ministar Mario Banožić odustao je i za to okrivio - novinarku Dnevnika Nove TV.

"Ovo je prostor znači na kojem će biti predviđena teretana", pokazao je ministar Banožić u obilasku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3 Banski dvori Plenković potvrdio da će novi ministar biti Anušić, okrznuo i Milanovića: "Na najvulgarniji način vrijeđao je mene i Banožića" Mario Banožić Mnogima odgovara Počinju konzultacije o Banožićevu nasljedniku: Jedno ime posebno se istaknulo

Ali na istom katu i vrhu vojnog nebodera ipak neće ugraditi i jacuzzi. Ministar presijeca dio nabave teške 60 tisuća kuna.

"Ovaj luksuz od 17 kvadrata, vidite instalacije koje su projektirane u cijelom glavom projektu. Neću završiti ovu nabavu jer je s vaše strane isprezentirano kao luksuz - naši vojnici ne žive u luksuzu", kazao je ministar.

Luksuz u našim prilozima nismo spominjali! Ali jesmo propitivali što se sve krije u dijelu troška od 8,2 milijuna kuna, koliko je predviđeno za opremanje višekatnice koju još nitko ne koristi.

"Jeste li odluku odnijeli samostalno?"

"Da, naravno!", govori ministar. 

"Niste bili pod utjecajem nikoga iz Vlade?"

"Zašto bih bio?", uzvratio je protupitanjem. 

Prije dva dana, prije sjednice Vlade Banožić je tvrdio upravo suprotno: da ne mogu odustati, pa ni čupati!

"Vi nemate tu šta sada, na koji način da ga ja uklonim? Instalacija je nešto što je već izgrađeno. Nemam druge nego završiti projekt onako kako je započet", rekao je ministar.

Ali neće. Kad smo ministra obrane pitali što se u međuvremenu promijenilo odgovorio je protunapadom: "Dosta sam stvari shvatio što ste vi pokušali, nažalost, kažem opet ovdje imamo brojne medije, novinare, novinare s Nove TV ni s kim nemam problem, nego s vama."

"Sa mnom najmanje komunicirate?!"

"Ovo je vaš osobni pristup u koji ja uistinu ne bih ulazio."

I nastavio:

"Nemam problem niti s jednim novinarom, čak ni vaše TV kuće, imam ugodnu suradnju s brojnim kolegama i ne znam stvarno koji je vaš problem da uporno pokušavate stvoriti nekakvu sliku. Ovo vam je možda najbolji primjer gdje se nalazimo, a to je ovih 17 kvadrata koji ste napravili takvu jednu enigmu u javnosti. Pa ću vas moliti da se ispričate Ministarstvu obrane, Hrvatskoj vojsci i svim ljudima koji nastoje zatvoriti ovaj projekt."

"Zbog čega bi se ja za ovo ispričala?"

"Zato što ste napravili nešto što u biti ne postoji!", poručio je novinarki Ivani Pezo Moskaljov. 

I više je nego očito da postoji. Jer imaju naslijeđeni projekt i neuseljeni objekt čija je gradnja poskupjela i penje se na čak 61 milijun kuna. Ni nakon pet godina unutar vojnog kampusa nema nikakvu svrhu!

Reagirao i HND: "Zabrinuti smo ministrovim ponašanjem"

Na ministrov napad na našu novinarku reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je uputilo službeni dopis Ministarstvu obrane, a budu li i dalje uskraćivali pravo na informacije i pravo na rad novinara, o svemu će izvijestiti Europsku federaciju novinara i druge inozemne partnere.

"Zbog njegovog krajnje neprimjerenog, ne fer ponašanja prema kolegici Ivani Pezo-Moskaljov, odnosno samim time i prema Novoj TV kao medijskoj kući. Gospodin resorni ministar mjesecima ne odgovara na desetke pitanja koje je kolegica Pezo-Moskaljov uputila. Sve je riječ o pitanjima koje su od interesa javnosti, a riječ je o novinarki koja 20 godina sustavno prati taj sektor i jedna od generalno, najboljih hrvatskih novinarki.

 

Zabrinuti smo njegovim ponašanjem, pogotovo njegovim dociranjem da je kolegica nekulturna ili da je ovo nešto na osobnoj razini. Ovo ništa nije na osobnoj razini. Imamo vrlo jednostavnu situaciju - jednu kolegicu koja radi profesionalno svoj posao i jednog ministra i njegove suradnike koji to ne rade", kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovak.

Postavila je pravo pitanje

Nevjerojatno je da ministar traži ispriku od naše novinarke koja samo profesionalno radi svoj posao i postavlja pitanja o trošenju državnog novca. Dokaz kako je postavila pravo pitanje je upravo to što sada odustaju od jacuzzija.

Informativni program Nove TV će kao i do sada beskompromisno tražiti odgovore na pitanja o trošenju novca poreznih obveznika, obveza je i pravo novinara postavljati pitanja i profesionalno izvještavati o događajima u društvu.

USKOK o izvidima

A provodi li USKOK izvide o gradnji i povećanju troškova gradnje vojne zgrade? Tragom informacije o mogućim USKOK-ovim izvidima, poslali smo im upit.

No u odgovoru USKOK-a našoj Ivani Pezo Moskaljov decidirano se to ni ne potvrđuje ni demantira.

Tek se navodi da "imajući u vidu zakonsku odredbu o tajnosti izvida, ne možemo Vam dati odgovore na pitanja koja ste postavili u Vašem upitu". Od izvora bliskog USKOK-u doznajemo da se takav odgovor može tumačiti da se izvidi doista i provode.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene