Ministar obrane Mario Banožić iz Požege odgovorio je predsjedniku Zoranu Milanoviću te rekao da traži ostavku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, viceadmirala Roberta Hranja.


Banožiću je bilo zabranjeno da govori na prisezi vojnika 32. naraštaja na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te je komentirao ulogu načelnika Glavnog Oružanih snaga viceadmirala Roberta Hranja. "Ako se ne može oduprijeti valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga", rekao je Banožić.

Vezani članci Zoran Milanović VIDEO Milanoviću (opet) pobjegla psovka: ''Dobro došao u boj! Poginut ćeš, je**ga, tako blesav kakav jesi..." Zoran Milanović Milanović: ''Majka me molila da zbog mira u obitelji pustim Jandrokovića na miru. Plenković i ja nismo ista dimenzija''

"Ja vidim problem da načelnik Glavnog stožera mora izvršavati zapovijedi koje nisu po zakonu", dodao je.

Ministar je komentirao i sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem. "Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, ne da se prijetimo", rekao je Banožić, dodavši da se nikad nije dogodilo da predsjednik jednom ministru zabrani govoriti pred vojnicima.

"Ovo više nije dijalog, ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića, kao što smo vidjeli danas. Ja svih ovih godinu dana pokušavam sjesti za stol i razgovarati", rekao je.

Milanović je brzo odgovorio Banožiću. "Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo Vrhovni zapovjednik. Mislim da je to bolje. Ministar ima nekog posla", rekao je Milanović.

Reagiralo i Ministarstvo obrane

 

O zabrani obraćanja ministra ročnicima oglasilo se Ministarstvo obrane Republike Hrvatske koje je reagiralo priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama i ministar obrane Mario Banožić zatražio je ostavku admirala Roberta Hranja.

U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada 2021. Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada 2021. u 13.30 sati s programom svečane prisege.

Program svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane i Predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 28. listopada 2021. Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na svečanoj prisezi u Požegi jedino Predsjednik Republike Hrvatske te je zabranio govor ministra obrane na svečanoj prisezi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada 2021. te je 29. listopada 2021. donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program Predsjednika Republike Hrvatske za svečanu prisegu u Požegi.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo obrane i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji. Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane.

Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani.

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

'Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem', istaknuo je ministar Banožić", piše u prioćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju