Obavijesti Video Pretražite Navigacija
biblijska najezda

Milijuni skakavaca preplavili prometnice i poljoprivredne površine podno Svilaje: "Na zidu rojevi, sve crno...", "Ovo je katastrofa"

Aktualno Galerija Marokanski skakavci - 1 Marokanski skakavci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marokanski skakavci - 2 Marokanski skakavci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marokanski skakavci - 3 Marokanski skakavci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marokanski skakavci - 4 Marokanski skakavci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Marokanski skakavci - 5 Galerija 1/8 >>
Nevjerojatni prizori snimljeni su u selima ispod Svilaje. U pitanju je marokanski skakavac kojeg ima na cijelom Mediteranu, ali promjena klime i malo oborina prošle godine - omogućili su njegovo masovno širenje.

Nevjerojatne prizore naša ekipa snimila je u selima ispod Svilaje. Milijuni skakavaca preplavili su prometnice i poljoprivredne usjeve. Priču donosi novinar Ivan Kaštelan za Dnevnik Nove TV.

Iz Štikova sela pod Svilajom stigao je uznemirujući vapaj - "pod opsadom smo skakavaca".

"Preksinoć od ove kuće gori je šest metara crno bilo, živo. Dođu na vrata, penju se... Klize klize... onda na zid kad idu to je sve crno - rojevi!", rekao je Đuro Nenadić, stanovnik Štikova sela. "Ja sam tu nešto prskala, zalijevala, vidi ovo... to je katastrofa", rekla je Vida Knežević, stanovnica.

Stručnjaci otkrivaju - u pitanju je marokanski skakavac, kojeg ima na cijelom Mediteranu. Najezda je u Sinju zabilježena i prije sto godina.

"Ne radi se o nečemu što je novo došlo ili što je zaštićeno. Zapravo radi se o lokalnoj čestoj vrsti, ali primijeti se tek kad uzrokuje najezde", rekao je Josip Skejo sa Zoologijskog zavoda PMF-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privukla ih svjetlost Horor na gradilištu: Radnicima nije bilo svejedno kad su vidjeli milijune kukaca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naši, a tuđinski Što će nam izvanzemaljci kad imamo šareni, bizarni, jezivi i prekrasni svijet kukaca

Širenju pogoduje sušna klima, slična onoj na sjeveru Afrike. "Ono što možemo pretpostaviti jest da je lanjska godina pogodovala ženkama, pa da su se ta jaja jako dobro inkubirala. Dok inače, ako nije toliko sušna sezona koliko je lani bila, dosta jaja istruli ili ih plijesan uhvati zbog vlage", dodao je Skejo.

Pa umjesto proljetnog povrća, zbrajaju štetu. "Problem je - imam salate, imam kupusa, imam blitve. Krumpire da i ne kažem... I pojedu sve i eto ti", rekla je Marta Knežević, stanovnica.

"Mlaznicama sam ih rastjerao u krumpire, Vodom rastjerao i ništa, i lug stavio po krumpiru i nestali su. Ima ih sad malo, ali to je ništa", dodao je Nenadić.

Protiv poznate štetočine na usjevima boriti se može prirodnim preparatima na bazi gljivica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene