Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Procurilo iz HDZ-a

MOĆNI HRVATSKI PODUZETNIK TVRDI 'Milijan Brkić je zadužio stranku, HDZ mi mora vratiti 4,2 milijuna kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeni šef HDZ-a Milijan Brkić navodno je posudio 2014. godine više milijuna kuna od jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika Pavla Vujnovca, koji sad taj posuđeni novac traži nazad od HDZ-a.

Pavao Vujnovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, tvrdi kako je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, 4,2 milijuna kuna. Tjednik Nacional od samog Vujnovca dobio je potvrdu o posuđenom novcu i činjenici da ga Vujnovac sad traži nazad.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

Iako HDZ službeno ništa o tome ne govori, Nacional doznaje da je unutar HDZ-a počeo lov na onoga koji je informacije o pozajmici dao medijima.

'Nek se sam vadi iz toga'

"Milijan Brkić jedan je od najodgovornijih za sve što se na tom i drugim područjima događalo proteklih nekoliko godina. Neka se sam vadi iz toga", rekao je izvor blizak vrhu HDZ-a za navedeni tjednik.

"Zadužili su stranku za 4,2 milijuna kuna bez odluke Predsjedništva, a za to je najodgovorniji Brkić koji sad, u vremenu kad novi predsjednik još nije izabran, traži da se smanje ovlasti predsjednika. Neka radije objasni kako je i na što trošio novac. Zbog toga on želi zadržati moć u stranci, misli da time sebe spašava i da može držati stvari pod kontrolom. No ako im Uskok uđe unutra, oni su gotovi. Stanka je bila njihova samoposluga", rekao je drugi izvor iz vrha HDZ-a za Nacional.

Postoje dokazi

Sam Vujanovac je potvrdio da ga je Milijan Brkić osobno zamolio za financijsku pomoć, jer je HDZ sredinom 2014. godine bio u financijskim problemima, zbog kašnjenja sredstava iz države. Vujnovac je pozajmicu HDZ-u dao preko jedne tvrtke osnovane 2013. godine. Pozajmicu je Vujnovac preko te tvrtke dao HDZ-u dvaput, jednom u lipnju 2014. i drugi put nekoliko mjeseci kasnije, o čemu postoje, kaže Vujnovac, i ugovori, i aneksi ugovora. Kamata na pozajmicu bila je 7,5 posto.

Kako je ugovor o pozajmici istekao 30. lipnja 2016. Vujnovac je poslao pismenu obavijest HDZ-u o podmirenju duga. Vujnovac je pokušao pojasniti svoju poslovnu logiku.

Poslovna logika

"Moja poslovna logika je da pokušavam sa svima biti u dobrim odnosima... Za mene to nije bilo nikakvo neizravno ulaganje u poslovnu budućnost, ni bilo kakav poslovni pothvat. Generalno gledajući, smatram da je pomaganjem ljudima lakše preživjeti u poslovnom svijetu", istaknuo je Vujnovac.

Brkić mu je, nastavlja Vujnovac, rekao da će HDZ posuđen novac vratiti kad dobije novac iz državnog proračuna, a ako se to ne dogodi, onda će HDZ dug riješiti podizanjem kredita u poslovnoj banci.

Na pitanje Nacionala je li Vujnovac novac HDZ-u posudio zbog dobrih odnosa s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem, on odgovara da na osobnoj razini, s navedenim dvojcem on nema nikakve posebne odnose.

"Susreli smo se svega nekoliko puta. Ti se odnosi razlikuju od odnosa koje imam i s nekim drugim ljudima iz hrvatske politike", rekao je Vujnovac i dodao da je HDZ važan faktor u društvenom i političkom životu Hrvatske, kao i da je u dobrim odnosima s većim brojem ljudi iz vodstva te stranke, ali i s brojnim političarima iz drugih stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene