Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi bi u šator pobjednika'

Milijan Brkić u Dnevniku Nove TV - Hoće li se kandidirati za Karamarkovog zamjenika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održani su izbori u HDZ-u. Tomislav Karamarko kao jedini kandidat siguran je pobjednik,a postavlja se pitanje slijedi li preslagivanje snaga u Saboru i Vladi?

Nakon oporbenih stranaka, izborni dan i u vladajućem HDZ-u. Neizvjesnosti nema, jer je članstvo, birajući prvi put predsjednika po načelu 'jedan član - jedan glas' moglo zaokružiti samo jedno ime - starog, novog šefa stranke - Tomislava Karamarka.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Karamarko je dao naznake što će mu biti prioriteti - nema ideologije, samo reforme i gospodarstvo. No, jasno je da stranku čeka svojevrsno preslagivanje - puno se zadnjih mjeseci govori da u HDZ-u postoje puno nezadovoljnih sadašnjim odnosima snaga u braku s Mostom.

O tome smo razgovarali s gostom Dnevnika Nove TV, glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem.

Nije tajna da postoje nesuglasice gospodina Karamarka s premijerom i Mostom. Hoće li HDZ ići na preslagivanje većine u parlamentu ili prijevremene izbore?

Ne bih koristio tako teške riječi 'ne slažu se'. U svakoj suradnji u politici, u obitelji, postoje određeni nesporazumi, a tijekom otvorenog i iskrenog dijaloga, konstruktivnog, ti problemi se rješavaju. Svi nesporazumi koji postoje se rješavaju a ako postoje određena razmimoilaženja u stavovima u određenim pogledima, politikama unutar te suradnje s Mostom i premijerom koji je prvi među jednakima. I do sada su se rješavali ti problemi pa ne vidim razloga da neće biti ni ubuduće.

Činio se do sada – na štetu HDZ-a?

HDZ je najjača stranka u povijesti hrvatskog naroda. Dovoljno smo jaki, stabilni, dovoljno možemo trpjeti, ali postoje i određene granice dokle to možemo. HDZ je i dosada zbog viših, nacionalnih interesa koji su uvijek ispred stranačkih odstupao korak dva nazad. I Karamarko jedini od onih u povijesti, koliko znam koji je legitimni politički pobjednik odstupio od mjesta premijera, ustupio je svoje mjesto nestranačkom kandidatu zbog nacionalnih interesa. Tako da mislim da tu neće biti nikakvih problema.

Iz HNS-a kažu da su mu neki vaši partneri prihvatljivi, prije svega HSS, ali i HSLS. Je li HDZ-u prihvatljiv HNS s Ivanom Vrdoljakom na čelu?

Ima jedna narodna - šator pobjednika je uvijek pun, žele svi ući u šator pobjednika. Svi oni koji žele dobro hrvatskom narodu i Hrvatskoj državi. Svi oni koji se slažu s politikom i reformama koji smo mi sebi zacrtali u svom programu itekako su dobrodošle.

Je li vam prihvatljiv HNS?

Svi koji prihvaćaju reforme su dobrodošli, pa između ostalih i HNS.

Milan Bandić dao je Vladi rok od tri mjeseca - ili reforme ili preslagivanje. Ima li HDZ svoj krajnji rok da se počne konkretno raditi?

Već sam rekao da će HDZ trpjeti do određene granice, ali ne na uštrb kvalitete života i ne na uštrb provođenja programa. Već je narodu dosta.

Gdje je ta granica?

Stranačka tijela će odlučiti kada će biti ta granica. Nadam se da nikada nećemo doći do te granice, da ćemo se uštimati kao orkestar i da će to ići sve bolje i bolje, ali stranačka tijela će odlučiti u kojem trenutku. Ako to bude potrebno, ići ćemo u drugačijem smjeru.

Što je s Vijećem za suradnju - čini se da se dogodila politička eutanazija tog tijela?

Ne bih se složio s vama. Vijeće za suradnju je aktivno, djeluje. Kao što vam je poznato, tek je sad na protekloj sjednici Vlade donesena odluka o izmjeni uredbe o imenovanjima u nadzorni odbor i upravna vijeća, tako da će se sljedeći tjedan ponovno sastati Vijeće za suradnju. Do sada smo razgovarali o popunjavanju mjesta dužnosnika u Vladi i određenih zakonskih prijedloga. Nakon ove izmjene, otvorena su vrata za imenovanje u nadzorne odbore, raspisivanje natječaja za uprave javnih poduzeća..

Kada ćete o tome, kada će biti sastanak?

Bit će ovaj tjedan, vidjet ćemo u narednih par dana

Hoćete li se kandidirati na saboru stranke za Karamarkova zamjenika?

Moje ambicije su da HDZ i dalje bude najjača politička snaga u Hrvatskoj, a ja ću se u dogovoru s vodstvom stranke, ponašati onako kako ću najviše pridonijeti radu stranke, pa bio u drugom, petom, šestom, 16, redu, nebitno. Bitno je da stranka ide naprijed.

Želite li se kandidirati za Karamarkovog zamjenika?

To ćete vidjeti uskoro. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene