Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s bivšim predsjednikom

Mesić: Josipović mora zadržati svoju socijaldemokratsku opciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Mesić u ekskluzivno za Novu TV ocijenio je Josipovićevih prvih godinu dana na Pantovčaku.

Bivši predsjednik dao je pozitivnu ocijenu svom nasljedniku, a otkrio je i nove političke ambicije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Iza nas je godina dana Ive Josipovića na Pantovčaku, jeste li iznenađeni ili je to ono što ste očekivali od predsjednika?

To je to što sam očekivao od Josipovića, ali ne može biti to, on nije i predsjednik svih političkih opcija u zemlji. On i dalje treba zadržati svoju socijaldemokratsku opciju kao predsjednik. Apsolutno, on je po toj opciji i došao na mjesto predsjednika i on na tome mora opstati.

Mislite da bi bilo pogubno kad bi se distancirao od te ideje i te stranke?

Mislim da bi to bilo pogubno.

Mislite li da kad je predsjednik izabran najviše skepse i straha je bilo oko toga da će predsjednički dvori biti podružnica SDP-a. Mislite li da je napravio odmak da ga se ne doživljava kao predsjednika SDP-a?

Da, svakako. U tom smislu on je napravio odmak, nije napravio Ured predsjednika u ured SDP-a, ali je prepoznatljiva njegova profilacija.

Na čemu predsjednik u prvoj godini dana nije bio dovoljno aktivan? Gdje je trebao biti žešći, jači, konkretniji?

Mislim da je bio dosta žestok kad je tražio funkcioniranje institucija ove zemlje, a to vidimo i po sadašnjem stanju stvari.

Je li negdje, po vama, zakazao?

Nije zakazao.

Ima onih koji misle da je predsjednik trebao kritičnije i žešće nastupiti prema Vladi, a on je u odnosima s Jadrankom Kosor nastupio više nego korektno. Je li Vas to iznenadilo?

Nije, on je prije svega morao dati šansu Jadranki Kosor i novoj Vladi da u ovim teškim situacijama izvede brod na sigurnu plovidbu. Taj brod još ide prema stijenama.

U izbornoj smo godini kako predviđate da će se predsjednik postaviti, hoće li biti neutralan ili će davati signale ili migove?

Smatram da će zauzeti neutralan stav, ali da će njegova osobna pozicija biti prepoznatljiva pozicija socijaldemokrata.

>> Ekskluzivno istraživanje: Nitko nije bio popularan kao Josipović!

Sada neću govoriti o strankama, ali ako bi me podržala jedna relevantna stranka u gradu Zagrebu da na godinu ili dvije, volonterski preuzmem grad... Znači, ponašat će se kao vi 2007. godine?

Otprilike tako.

Ipak ćemo znat onda za kog mu srce kuca?

To će sigurno biti i sasvim očito.

Hoćemo li i Vas gledati u političkoj areni 2011. godine?

Nisam sasvim siguran da bih ja mogao uzeti učešća u tim izborima. Ja ću reći svoje mišljenje i o izborima i o programima stranaka, ali sam ne vjerujem da ću sudjelovati.

I dalje vas zanima grad Zagreb?

Ukoliko bi me neka od većih stranaka podržala.

Mislite na SDP ili HNS?

Sada neću govoriti o strankama, ali ako bi me podržala jedna relevantna stranka u gradu Zagrebu da na godinu ili dvije, volonterski preuzmem grad...

A onda bi dali šansu nekom drugom?

Onome za koga bi se dogovorili da je dogradonačelnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene