Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stjepan Mesić kaže da bi organizirao mimohod i u Kninu i u Zagrebu i da o tome treba odlučiti Vlada jer je riječ o mirnodopskoj odluci. Vladimir Šeks tvrdi da je Ustav jasan.


Bivši predsjednik Stjepan Mesić i tvorac Ustava Vladimir Šeks uključili su se u raspravu treba li za proslavu 20. godišnjice Oluje organizirati vojni mimohod i tko o tome odlučuje - predsjednica ili Vlada.

Vezani članci Oluja Filomena u Španjolskoj Snijeg i oluja paralizirali Španjolsku: Spasioci došli do 1500 ljudi zarobljenih u vozilima preko noći, već je četvoro poginulih Ivica Dačić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Bura u Srbiji: "Neviđena provokacija, Hrvatska traži da na proslavi Oluje bude Srbin!"

Stjepan Mesić kaže da bi organizirao mimohod i u Kninu i u Zagrebu i da o tome treba odlučiti Vlada jer je riječ o mirnodopskoj odluci.

"U ovom slučaju radi se o budžetu Ministarstva obrane i Ministarstvo i Vlada moraju odlučiti da li će ići u taj trošak. Predsjednica je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, ali nije vrhovna zapovjednica budžeta", kazao je Stjepan Mesić.

Karamarko: 'Oluju' ću proslaviti u Kninu s narodom i braniteljima

Vladimir Šeks tvrdi da je Ustav jasan. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i u ratu i u miru. Ministarstvo može koristiti vojsku za elementarne nepogode ili akcije spašavanja, no, tvrdi, o mimohodu odlučuje isključivo predsjednica.

"Po Ustavu RH članak 100 predsjednica RH je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i jedina isključivo odlučuje o uporabi i korištenju vojnih snaga za vojne mimohode. Nitko drugi, ona je vrhovna zapovjednica i u ratu i u miru", smatra Vladimir Šeks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook