Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica ili Vlada

Mesić i Šeks u raspravi oko proslave Oluje - Tko odlučuje o mimohodu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Mesić kaže da bi organizirao mimohod i u Kninu i u Zagrebu i da o tome treba odlučiti Vlada jer je riječ o mirnodopskoj odluci. Vladimir Šeks tvrdi da je Ustav jasan.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i tvorac Ustava Vladimir Šeks uključili su se u raspravu treba li za proslavu 20. godišnjice Oluje organizirati vojni mimohod i tko o tome odlučuje - predsjednica ili Vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GENERALNE PROBE FOTO Pogledajte kako izgleda Knin i kako teku pripreme prije sutrašnje proslave Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina, i Sofija Preljvukić Uzbuđenja uoči oluje Gradonačelnik Knina pomirljivo: "Ja sam bio gore, nisam vidio nikakve daske..."

Stjepan Mesić kaže da bi organizirao mimohod i u Kninu i u Zagrebu i da o tome treba odlučiti Vlada jer je riječ o mirnodopskoj odluci.

"U ovom slučaju radi se o budžetu Ministarstva obrane i Ministarstvo i Vlada moraju odlučiti da li će ići u taj trošak. Predsjednica je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, ali nije vrhovna zapovjednica budžeta", kazao je Stjepan Mesić.

Karamarko: 'Oluju' ću proslaviti u Kninu s narodom i braniteljima

Vladimir Šeks tvrdi da je Ustav jasan. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i u ratu i u miru. Ministarstvo može koristiti vojsku za elementarne nepogode ili akcije spašavanja, no, tvrdi, o mimohodu odlučuje isključivo predsjednica.

"Po Ustavu RH članak 100 predsjednica RH je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i jedina isključivo odlučuje o uporabi i korištenju vojnih snaga za vojne mimohode. Nitko drugi, ona je vrhovna zapovjednica i u ratu i u miru", smatra Vladimir Šeks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene