Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine COVID-a

Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom"

Muškarac u Španjolskoj - za kojega se sumnjalo da ima marburšku bolest, na testovima je negativan. O novom virusu, kao i o trećoj godišnjici pojave koronavirusa u Hrvatskoj, s Alemkom Markotić razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Muškarac u dobi od 34 godine u Španjolsku je doputovao upravo iz te zemlje, te je testiran u bolnici u Valenciji. Ponovno će biti testiran za nekoliko tjedana. Marburški virus ima smrtnost od 88 posto. Cjepiva ili antivirusnog tretmana za liječenje - nema. Riječ je o smrtonosnoj zaraznoj bolesti zbog koje je u Ekvatorskoj Gvineji više od 200 ljudi u karanteni.

"Danas je moguće da bilo koja bolest dođe iz bilo kojeg dijela svijeta", naglasila je u Dnevniku Nove TV profesorica Alemka Markotić.

Ovaj se virus, srećom, širi sporije od COVID-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema lijeka Prijeti li Europi smrtonosna zarazna bolest? Stigli rezultati testa na marburšku bolest

"On nije tip COVID-a koji će se širiti brzo kapljičnim putem zrakom i sl. Treba imati bliži kontakt s izlučevinama bolesnika. Eventualno se može prenositi seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom. Kod svake sumnje bi međutim, sve mjere izolacije i karantene bile primijenjene", objasnila je profesorica.

Točno su tri godine prošle od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Prvi pacijent kod kojeg je potvrđen bio je mladić koji je prije toga boravio u Milanu. Bio je u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti doktor Fran Mihaljević u Zagrebu i imao blaži oblik bolesti. Koronavirus nakon toga proširio se zemljom, proglašena je epidemija, uvedene su mjere...

Dakle, u Hrvatskoj se u ove tri godine koronavirusom zarazilo milijun 268.666 ljudi. Oporavilo ih se milijun 250.175. Umrlo je 17.950 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija CJEPIVO I DALJE STIŽE Tri godine borbe s koronavirusom u Hrvatskoj: Što će značiti proglašenje kraja pandemije?

Što se cijepljenja tiče, 2.321.174 osobe cijepljene su barem jednom dozom cjepiva.  

Cijeli razgovor s Alemkom Markotić pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene