Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

dom u centru Zagreba

MORH demantira da se stan renovirao za Banožića: "Dugo je bio prazan i zapušten, u njega je provaljivano..."

Mario Banožić u strogom centru Zagreba koristi državni stan, puno veći od onih koje koriste njegovi kolege ministri. U MORH-u demantiraju da si ga je sam birao te dodaju da nije uređivan za njega.

Riječ je o trosobnom stanu, udaljenom manje od pet minuta hoda od Ministarstva državne imovine, njegova bivšeg radnog mjesta, s puno većom kvadraturom nego što na raspolaganju imaju Banožićevi kolege ministri. 

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Zoran Milanović TEMA MU JE BANOŽIĆ Oglasio se Milanović: "Prije pet mjeseci usmrtio je čovjeka. Kao premijer osigurat ću jednakost pred zakonom"

Banožić je, prema pisanju Nacionala, stan de facto dodijelio sam sebi tek nekoliko dana nakon što je u srpnju 2019. godine postao ministar državne imovine. U njemu i danas stanuje. List ne objavljuje točnu adresu jer je Banožić štićena osoba. 

Kako list doznaje iz izvora u tvrtki Državne nekretnine d.o.o. i s obzirom na sadržaj internih dokumenata te tvrtke, stan je za Banožićeve potrebe renoviran iz proračuna, na što je, kako pišu, potrošeno oko 200.000 kuna, što se pokušalo prikriti ''razbijanjem'' nabave radova i materijala na više manjih segmenata. 

Banožiću, navodno, nije odgovarao nijedan od 133 stana namijenjena za službene potrebe koje su Državne nekretnine te godine imale na raspolaganju, nego si je odabrao ovaj prostrani, koji je, navodno, dao luksuzno urediti. 

MORH: "Zlonamjerno"

Nakon objave teksta u Nacionalu uslijedio je demanti MORH-a. Navode da je "objavljena netočna i neistinita informacija kojom se nastoji kompromitirati ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića". 

Kažu kako nije točna informacija da si je ministar sam birao stan, kao ni činjenica da je uređen zbog njega. I prije njegova useljenja bio je djelomično uređen, a u MORH-u napominju kako je riječ o trajnom ulaganju, a ne za potrebe određenih korisnika jer će nakon Banožića stan koristiti netko drugi. 

Reagiranje prenosimo u cijelosti.

"Odbacujemo zlonamjerne i neistinite navode iz tjednika Nacional, ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje.

U članku autora Damira Petranovića, pod naslovom "Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice", koji je objavljen u tjedniku Nacional u utorak, 9. studenog 2021. objavljena je netočna i neistinita informacija kojom se nastoji kompromitirati ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića.

Radi istinitog informiranja javnosti Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Naime, nije točna informacija koja se navodi u predmetnom tekstu da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice. Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature.

Stan kojega trenutno koristi dulje je vrijeme bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića. Naime, navedeni stan djelomično je bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću. Bitno je napomenuti kako se radi o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika. Navedeni stan trenutačno koristi ministar Banožić, a nakon isteka njegova mandata taj će stan biti predan nekom drugom korisniku.

Državne nekretnine upravljaju nekretninama i stavljaju ih u funkciju. U stanove za službene potrebe ulaže se sukladno godišnjim planovima Društva kako bi se povećala vrijednost imovine, postiglo bolje funkcionalno i tehničko stanje te ostvarili uvjeti za popunjavanje kapaciteta.

S obzirom na dodatne medijske upite, za sva daljnja pitanja vezano uz ulaganja u imovinu, primopredaju i korištenje stanova, predlažemo da se obratite i Državnim nekretninama", piše MORH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene