Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon sjednice Vlade novinarima je objasnio zašto je prof. Zlata Đurđević eliminirana iz izbora za predsjednika Vrhovnog suda iako je sama rekla da će se javiti na ponovljeni javni poziv.


"Gospođa Đurđević dvaput je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri, prvi put prije 15 dana i jučer kada je predsjednik Republike proslijedio prijedlog s gospođom Đurđević Hrvatskom saboru. Ona je time pokazala da ne poštuje zakone Republike Hrvatske", rekao je Malenica.

Vezani članci Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević Gordan Jandroković Jandroković: "Milanović je zahtjevom DSV-u priznao svoju pogrešku, bio je nasilan i nepristojan"

Kazao je kako se već ranije govorilo da se situacija može riješiti tako da predsjednik Milanović od Državnog sudbenog vijeća zatraži ponovno raspisivanje javnog poziva, što je predsjednik i učinio.

Upitan znači li to da se Zlata Đurđević na poziv ne treba ni javljati, Malenica kaže kako se ona može javiti kao i svaki drugi kandidat.

"Predsjednik predlaže Saboru kandidate“, ponavlja Malenica.

Kazao je kako će se razmotriti hoće li se mijenjati Zakon o sudovima koji, kaže Malenica, razrađuje ustavne ovlasti predsjednika.

"I dalje ćemo ustrajati da postoji javni poziv kao procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda“, poručuje Malenica.

Upitan je li definitivno to da prof. Đurđević neće biti izabrana na tu dužnost, Malenica je odgovorio potvrdno.