Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEZONSKI VATROGASCI

Riskiraju živote da bi nas obranili od plamena - za sramotno malu plaću: "Nakon rada u smjeni, on odlazi konobariti. Za koliko biste vi ušli u vatru?"

Aktualno Galerija Matija Karlo Valinčić - 2 Matija Karlo Valinčić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci: Ilustracija Vatrogasci: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Matija Karlo Valinčić - 1 Galerija 1/4 >>
Ove sezone trebalo je biti 1130 sezonskih vatrogasaca, ali nisu popunjena sva radna mjesta. Kako se vatrogasci nose s degradirajućom činjenicom da imaju 5200 kuna mjesečne sezonske plaće, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Vatrogascima je sezonska plaća 5200 kuna. Iako je trebalo biti 1300 sezonskih vatrogasaca ove godine, nisu popunjena sva mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Kako s 5200 kuna prehraniti obitelj i pritom riskirati život, odgovorio je Matija Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice.

Navodi da sezonci preživljavaju jako teško. "U našem DVD-u jedan sezonac nakon rada u smjeni odlazi konobariti. To je naša stvarnost", kazao je.

Na pitanje kako je uopće pronašao sezonce ove godine, kaže da je bilo jako teško.

"Skoro ih i nismo našli. Nekih deset dana prije početka sezone imali smo samo tri čovjeka. Uspjeli smo ih skupiti šest, ali jedva, jako teško", rekao je Valinčić.

"Ljudi ne žele u vatrogasce. Zašto bi riskirali svoj život, išli u vatru, spašavali nešto što nije njihovo ako mogu odraditi u ugostiteljstvu gdje su puno bolje plaće, bolji uvjeti i sigurni su?", kazao je.

"Za koliko bi vi ušli u vatru?"

Na pitanje novinara kolika bi, prema njegovom mišljenju, bila optimalna plaća za rad, odgovorio je: "Da ja vas pitam - za koliko biste vi ušli u vatru? Ne znam. Barem duplo veća plaća".

Istodobno se političari prepucavaju preko vatrogasaca. "Mislim da većina nas nije imala vremena gledati televiziju. Prepucavanja nas ne zanimaju".

"Samo bih im htio preporučiti, kad prođe ova sezona, da se sastanu svi skupa i dogovore - što će s kanaderima i što će sa sezoncima. Da nam podignu plaće, poboljšaju uvjete, kamione obnove, opremu srede novu. Ovo je teško i jako loše i cijeli sustav treba poboljšati", zaključio je Valinčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene